in

4 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a solicita un credit ipotecar

Creditul ipotecar este un tip de împrumut oferit de bancă, prin intermediul căruia poți să achiziționezi, construiești, reamenajezi, extinzi sau poți consolida o locuință. În acest context, proprietatea imobiliară funcționează ca garanție pentru credit. Creditul ipotecar este un instrument financiar important care îți permite să-ți îndeplinești visul de a deține o locuință proprie. Rolul creditului ipotecar este crucial atât în economie, cât și în viața individuală. De aceea, îți spunem, în acest material, care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le cunoști înainte de a solicita un împrumut băncii. 

1. Date generale despre creditul ipotecar

Un credit ipotecar este un împrumut financiar pe termen lung, utilizat de persoanele fizice pentru achiziționarea, construirea sau renovarea unei proprietăți imobiliare. În cazul unui credit ipotecar de construcție de la Alpha Bank, valoarea acestuia este cuprinsă între 5.000 de euro și 400.000 de euro sau contravaloarea în lei și poate fi acordat pentru o perioadă de 5 până la 35 de ani. Ai finanțare de până la 100% a construcției și posibilitatea de a opta pentru dobândă variabilă sau dobândă fixă în primii 5 ani și variabilă ulterior. Pentru a putea accesa o valoare mai mare a creditului ipotecar, banca poate accepta până la 2 codebitori.

Trebuie să mai știi că utilizarea creditului ipotecar luat drept exemplu se face în tranșe multiple, în baza graficului de execuție a lucrărilor. Dovada utilizării fondurilor pentru construcția locuinței poate fi realizată atât prin întocmirea unui raport de evaluare pentru a constata stadiul lucrărilor, cât și prin prezentarea de facturi fiscale însoțite de dovada plății acestora.

Un credit ipotecar necesită și prezentarea unor garanții, precum:

  • ipotecă imobiliară asupra unui imobil;
  • ipotecă mobiliară asupra poliței de asigurare a imobilului adus în garanție;
  • ipotecă mobiliară asupra contului curent deschis la bancă, odată cu solicitarea împrumutului.

2. Ce tip de locuință poți accesa cu un credit ipotecar?

În cadrul unui credit ipotecar, există diferite tipuri de locuințe eligibile. Unul dintre acestea este posibilitatea de a-ți construi propria locuință sau casă de vacanță. Această opțiune îți oferă libertatea de a-ți personaliza locuința în funcție de preferințe și nevoi. 

De asemenea, poți opta și pentru reamenajarea, extinderea sau consolidarea unei locuințe existente sau a unei case de vacanță. Prin această modalitate, poți transforma o proprietate veche într-un spațiu modern, mai potrivit pentru tine și familia ta.

3. Condiții de acordare a creditului ipotecar

Cele mai citite articole

Iată care sunt condițiile specifice în cazul creditului ipotecar:

  • cetățenie română și rezidență în țară;
  • vârsta minimă este de 18 ani, iar la data ultimei scadențe a împrumutului aceasta nu poate fi mai mare de 70 de ani;
  • poți fi salariat cu minim 1 an vechime totală neîntreruptă în muncă, din care ultimele 3 luni la actualul loc de muncă sau 12 luni lucrate continuu, la actualul loc de muncă;
  • poți fi pensionar sau să ai o profesie liberală, dar trebuie să dovedești vechime în câmpul muncii de cel puțin 1 an.

La acordarea creditului ipotecar banca ia în considerare o gamă largă de venituri pentru care poți furniza documente justificative. Aici sunt incluse și veniturile provenite din alte surse decât cele salariale, precum pensii, drepturi de autor, venituri din profesii liberale etc.

Una dintre condițiile obligatorii se referă la necesitatea evaluării imobilului achiziționat sau a celui adus drept garanție. Aceasta se va realiza de către un evaluator desemnat de bancă sau de un evaluator, membru ANEVAR, ales de tine.

4. Importanța estimării corecte a capacității de rambursare a creditului

Această evaluare implică analizarea veniturilor și cheltuielilor tale pentru a stabili dacă vei putea rambursa creditul conform termenilor impuși de bancă. Este important să înțelegi că ratele lunare nu ar trebui să depășească o anumită proporție a veniturilor tale.

Ai mai multe modalități de rambursare, pe care le poți alege în funcție de oferta băncii. Produsul de creditare de la Alpha Bank poate fi rambursat în rate lunare egale sau rate lunare descrescătoare. Va trebui să analizezi și să decizi care este modalitatea de rambursare cea mai bună pentru tine. 

Indiferent dacă este fixă sau variabilă, dobânda poate avea un impact semnificativ asupra sumei totale pe care o vei plăti pe durata creditului. Trebuie să înțelegi cum funcționează aceasta și cum se va reflecta în ratele tale lunare. Este deosebit de important să înțelegi, încă de la început, că ratele trebuie achitate conform graficului de rambursare, pentru a evita costurile suplimentare. Pentru că ești conștient de riscurile ce pot să apară la rambursarea unui credit ipotecar contractat pe o perioadă îndelungată, este util să ai un plan de rezervă în cazul în care întâmpini dificultăți financiare.

Solicitarea unui credit ipotecar este o decizie importantă care implică un angajament financiar pe termen lung. Cu ajutorul unui consultant bancar, ai ocazia să faci o estimare reală a condițiilor de acordare a creditului ipotecar, pentru a înțelege mai bine dacă dispui de resursele financiare necesare acoperirii acestuia. Cere ajutor de specialitate și ia o decizie informată!

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îngrijirea anvelopelor unui camion – sfaturi pentru cei aflați la început în această carieră

Cum mă pregătesc pentru a merge în vacanță cu un bebeluș