in

Tipuri de dulapuri frigorifice inox

Dulapurile frigorifice profesionale permit să se depoziteze în ele anumite produse perisabile în condiții optime, pentru a evita deteriorarea prematură a acestora sub influența factorilor de temperatură ambientali. La anumite modele, ușile de sticlă permit să se vadă conținutul din echipamentele de răcire respective. 

Utilizarea acestor echipamente de răcire ușurează munca angajaților, inspiră încredere clienților, permite efectuarea de economii, crește implicit și profiturile obținute de antreprenori. Pentru diverse tipuri de băuturi, produse de cofetărie, brânzeturi, produse de patiserie se produc modele specializate de dulapuri frigorifice inox.

Domenii de aplicare pentru dulapurile frigorifice din inox

Dulapurile frigorifice sunt folosite pe scară largă în unitățile de alimentație publică, comerțul cu băuturi și alimente, medicamente, produse cosmetice. 

În anumite modele de dulapuri frigorifice speciale, cu temperaturi extrem de bine setate, se depozitează reactivi și probe în laborator.

Tipuri de dulapuri frigorifice din inox

Diferitele produse necesită nivele variate de răcire, prin urmare, în funcție de regimul de temperatură care este menținut în interiorul camerei, dulapurile frigorifice pot fi împărțite în patru grupe:

 • cu temperatură scăzută: funcționează cu o temperatură de -18 până la -25 de grade Celsius;
 • cu temperatura medie de răcire: funcționează de obicei în intervalul -6 până la 0 grade Celsius;
 • cu temperatură de răcire pozitivă: funcționează în intervalul +1 până la +10 grade Celsius;
 • cu temperatură combinată (negativă + pozitivă): funcționează cu o temperatură de -6 până la +6 grade Celsius.

Distribuția frigului este afectată de mișcarea fluxurilor de aer în interiorul dulapurilor frigorifice. Pe această bază, există două tipuri de sisteme de răcire în dulapurile frigorifice:

 • static: în care aerul din dulapurile frigorifice se mișcă datorită amestecării naturale a straturilor calde și reci;
 • dinamică (forțată): în care aerul din dulapurile frigorifice circulă datorită funcționării ventilatorului.

În funcție de amplasarea unității de condensare, care este responsabilă de menținerea temperaturii, se disting următoarele tipuri de dulapuri frigorifice:

 • cu aranjamentul superior al unității de răcire;
 • cu aranjamentul inferior al unității de răcire.

Trebuie subliniat clar faptul că această caracteristică de design nu afectează performanța dulapului frigorific din inox profesional. 

Amplasarea unității de răcire în dulapul frigorific determină:

Cele mai citite articole

– aspectul acestuia;

– caracteristicile de întreținere ale echipamentului (în primul caz, este mai ușor să se controleze și să se repare echipamentul);

– capacitatea de a suporta căldura în camera de operare a dulapului frigorific (mai puține probleme din cauza temperaturii exterioare ridicate și a temperaturii din dulapul frigorific al sălii de operație apar atunci când unitatea este amplasată dedesubt).

În funcție de materialul din care sunt realizate ușile, dulapurile frigorifice din inox sunt împărțite în:

 • închise, cu uși opace;
 • tip vitrină, cu uși din sticlă prin care se vede clar conținutul dulapului frigorific.

Ușile opace ale dulapului frigorific se deschid de obicei normal, în timp ce ușile din sticlă pot fi glisante sau cu balamale. 

Alegerea unui dulap frigorific este legată de:

– sfera de activitate a unității (HoReCa, magazin alimentar, farmacie etc.);

– parametrii încăperii unde va fi așezat (dimensiuni, nivel de temperatură);

– tipul de produse care vor fi depozitate în dulapul frigorific din inox.

Caracteristicile dulapurilor frigorifice

Caracteristicile care afectează selecția echipamentelor frigorifice de acest tip sunt următoarele:

 • Dimensiunile exterioare. Lățimea celor mai mici modele de dulapuri frigorifice este de 50 cm, valoarea maximă depășește 1,5 metri (pentru dulapuri frigorifice cu două sau mai multe uși). Înălțimea dulapurilor frigorifice variază și ea foarte mult, de la 80 cm la 200 cm, iar adâncimea merge în medie de la 40 cm până pe la 80 cm, în funcție de model.
 • Volumul intern. Un alt nume pentru acest parametru este volumul util al dulapului frigorific. Pentru cele mai încăpătoare modele de dulapuri frigorifice din inox trece de 2 metri cubi.
 • Condițiile exterioare (temperatură și umiditate). Unele modele de dulapuri frigorifice sunt concepute pentru funcționarea în încăperi cu un microclimat care nu provoacă disconfort oamenilor, dar sunt și dulapuri care funcționează de la -25 până pe la +40/+45 grade Celsius și umiditate relativă de până la 80%.
 • Posibilitate de reașezare a ușii. Ușile dulapurilor frigorifice moderne pot fi montate cu deschidere pe dreapta sau pe stânga, pentru a le face ușor de manevrat în orice locație ar fi așezate.
 • Respectarea standardelor. Dulapurile frigorifice profesionale din inox sunt fabricate în conformitate cu standardele sanitare și cerințele de siguranță cele mai pretențioase. Sunt luate în considerare atât standardele naționale, cât și cele internaționale.
 • Design. Pereții exteriori ai dulapului frigorific sunt realizați din oțel inoxidabil, pe care se aplică vopsea ori un strat de polimer. Majoritatea dulapurilor frigorifice sunt disponibile în alb sau gri-argintiu cu inserții din plastic negru, dar producătorii realizează și modele individuale în culorile cerute de clienți. 
 • Prezența unui panou decorativ (expo-panel). Acest element de design este adesea plasat deasupra dulapului frigorific comercial, astfel încât numele mărcii să poată fi văzut de către clienți de la distanță. Sub panoul transparent al dulapului frigorific se așează materiale imprimate de dimensiunea corespunzătoare.
 • Tip de control. Sistemele de temperatură ale dulapului frigorific sunt mecanice sau electronice. La modelele de dulapuri frigorifice din gama superioară de preț, poți găsi un afișaj LCD, care afișează informații despre modul de funcționare al dulapului frigorific.

Vrei și tu să comanzi dulapuri frigorifice profesionale din inox de o calitate superioară? Le găsești pe site-ul tcromania.com!

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Detectoare camere pentru securitatea informatiilor si a intimitatii tale

Avantajele meseriei de broker