in

SSM sau Securitatea si sanatatea in munca – in beneficiul cui este?

Securitatea si sanatatea in munca sau protectia muncii reprezinta un ansamblu de activitati care au ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii fizice si psihice, sanatatii lucratorilor si a altor persoane participante la procesul de munca.

Orice lucrator si orice agent economic care isi desfasoara activitatea in Uniunea Europeana si are cel putin un angajat sau se foloseste de alti lucratori in scopuri de munca, trebuie sa aiba un sistem de securitate si sanatate in munca bine pus la punct.

Incepand cu anul 2006, Legea 319 spune ca toate firmele trebuie sa realizeze documentatia aferenta Securitatii si sanatatii in munca si sa completeze carnetele de Protectia muncii pentru toti angajatii.

Cele mai citite articole

Securitatea si sanatatea in munca are ca prim obiectiv preventia accidentelor si bolilor profesionale. Majoritatea antreprenorilor apeleaza la firme specializate pentru a face instructajul SSM, dar responsabilitatea in cazul unor potentiale accidente la locul de munca revine tot angajatoruui. In cazul firmelor mari exista un specialist SSM in cadrul firmei, care evalueaza riscurile posturilor fiecarui angajat.

Daca este neglijat acest domeniu exista riscuri pentru toata lumea, de la lucratorii individuali pana la sistemele nationale de sanatate, iar imbunatatirea politicilor si a practicilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca aduce pe de alta parte beneficii tuturor.

In tarile unde nu exista un sistem de securitate si sanatate in munca bine pus la punct se folosesc resurse importante pentru tratarea unor accidente si boli care ar fi putut fi evitate. Un sistem bine pus la punct poate creste productivitatea in munca prin reducerea absenteismului pe motiv de boala, poate reduce costurile cu asistenta medicala si poate micsora numarul de persoane care sunt nevoite sa isi reduca programul de lucru pentru a ingriji un alt membru al familiei. De asemenea, prezenta la munca in cazul persoanelor cu anumite boli, care poate duce la accidente sau la o ineficienta a muncii, se poate controla optim. In plus, acolo unde se beneficiaza de servicii SSM se mentine activitatea lucratorilor in varsta si se stimuleaza metode si tehnologii de lucru mai eficiente.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce lapte pentru sugari sa alegi?

Presostat electronic sau mecanic – ce să alegi?