Presostatul, denumit si vacuostat, este utilizat pentru controlul presiunii dintr-un circuit fluid – hidraulic, pneumatic sau de altă natură. Altfel spus, acesta este un comutator care isi schimbă starea de comutare atunci cand presiunea fluidului atinge sau depăseste o valoare definită. Presostatele sunt utilizate in numeroase dispozitive casnice si industriale, asa cum este controlul pompelor de apă sau compresoarelor, ca element de sigurantă sau pentru alimentarea unei bucle de control automate.
Presostat mecanic sau electronic, care este indicat?
Presostatele pot fi clasificate in două familii principale, in functie de diferentele de tehnologie sau de posibilitătile de comutare si reglare a sistemelor: presostate mecanice, respectiv presostate electronice.
Prosostatele mecanice transformă presiunea fluidului in miscare mecanică prin intermediul unei diafragme sau a unui piston care actionează contactul de comutare. Acestea nu au nevoie de nicio sursă de alimentare pentru a functiona, insă pot furniza doar semnalul de comutare.
Presostatele electronice pot fi presetate din fabrica, insa ofera adesea si un afisaj digital, respectiv o interfata care sa permita programarea cu usurinta a diferitilor parametri ai presostatului. Afisajul digital este cel care permite si indica in mod continuu presiunea, respectiv starea presostatului. In acest fel, presostatul actioneaza si ca senzor sau transmitator de presiune.
In timp ce presostatele mecanice sunt dispozitive simple si mai ieftine decat cele electronice, acestea sunt robuste, fiind utilizate pentru comutarea curentilor mari sau ca dispozitive de siguranta redundante.
In acelasi timp, presostatele electronice pot oferi mai multe puncte de comutare programabile, respectiv o mare varietate de semnale de iesire. Acestea sunt mai potrivite pentru utilizarea cu sisteme automate decat presostatele mecanice. Avantajele pe care le prezinta acestea le fac astazi cele mai des utilizate in industrie.
Cum alegi presostatul potrivit?
Pentru alegerea presostatului potrivit, este nevoie sa tii cont de cateva aspecte esentiale. Acestea se refera la domeniul de reglare, la semnalul de iesire, la rezistenta la suprapresiune, respectiv la materialele din care sunt acestea realizate, acestea oferind calitatea presostatului. De asemenea, este nevoie de verificarea modului de alimentare, respectiv de indicele de protectie sau de certificarea pe care o are presostatul ales.