in

Ce lapte pentru sugari sa alegi?

Laptele matern ramane cea mai buna alegere pentru hranirea bebelusului. Cu toate acestea, daca nu doresti sau nu poti sa iti alaptezi  copilul, ai o gama larga de lapte pentru sugari pentru a-i oferi copilului tau la  biberon. 

Poti alege, de exemplu, lapta praf Topfer. Acesti inlocuitori de lapte matern sunt denumiti in mod obisnuit „lapte pentru sugari” si legal „formule pentru sugari”. Este greu de navigat pentru ca multe marci sunt oferite atat in ​​farmacii, cat si in distributia de masa. Cu toate acestea, au caracteristici specifice. Un scurt ghid pentru a te orienta in alegerea unui lapte praf Topfer potrivit, precum si ce sa eviti pentru copiii intre 0 si 1 an.

Criterii de alegere a unui lapte standard pentru copii

Toate tipurile de lapte pentru sugari de pe piata permit sugarilor sa fie hraniti corect, fie ca sunt vandute in farmacii sau in supermarketuri. Exista insa variatii in functie de marci pentru fiecare nutrient, in limitele stabilite de reglementari si se pot propune anumite criterii de selectie:

1. o rata limitata de proteine: de  preferinta mai mica de 1,36 g/100ml (aceasta care reprezinta media nivelul proteic al laptelui de prima varsta).

2. se recomanda adaugarea de acizi grasi polinesaturati cu lant lung  (LC-PUFA). Aportul de DHA ar trebui sa fie intre 14 si 35 mg la 100 ml in conformitate cu noile reglementari si insotit de un aport cel putin egal, daca nu mai mare, de ARA, care este recomandat de oamenii de stiinta.

Cele mai citite articole

3. un continut limitat de sare:  nivelul de sodiu trebuie sa fie sub 23,6 mg la 100 ml (care este nivelul mediu de sodiu al laptelui pentru sugari).

4. Adaosurile de probiotice trebuie utilizate numai daca laptele care le contine a facut obiectul unuia sau mai multor studii clinice de buna calitate stiintifica care sa demonstreze beneficiul acestui adaos.

De evitat pentru copiii intre 0 si 1 an!

Laptele de vaca nu este potrivit pentru sugari deoarece contine prea multe proteine, prea putin fier, prea putini acizi grasi esentiali, prea multi acizi grasi saturati, prea multe saruri minerale, prea mult sodiu si insuficient zinc si vitamine.

Bauturile vegetale numite impropriu „lapte” (migdale, alune, ovaz, castane, soia, nuca de cocos, orez etc.) nu respecta reglementarile pentru laptele pentru sugari si nu sunt potrivite pentru hranirea unui copil mic. Utilizarea lor poate duce la deficiente intr-un moment important in dezvoltarea copilului. 

A nu se confunda cu laptele pentru bebelusi Topfer pe baza de proteine ​​hidrolizate din orez vandute in farmacii in caz de intoleranta la laptele de vaca sau lactoza, care au o compozitie care respecta reglementarile europene si este potrivita pentru hranirea unui sugar.

Laptele de origine animala (capra, oaie, iapa, magarita etc.) nu respecta reglementarile pentru laptele pentru sugari si nu sunt potrivite pentru hranirea unui copil mic. Vorbim aici despre laptele asa cum este produs in ferma, neprelucrat, in timp ce laptele pentru sugari, fabricat din lapte de vaca sau de capra, este prelucrat de industrie pentru a respecta reglementarile europene, si astfel sa fie adaptat bebelusilor.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Cum sa-ti tunezi masina si in ce fel

SSM sau Securitatea si sanatatea in munca – in beneficiul cui este?