in

Trei comparații care te fac să înțelegi cum funcționează bursa de valori

Să investești la bursă poate părea descurajant la început, dar, odată ce înțelegi elementele de bază ale pieței de valori, devine mult mai ușor. Există trei concepte de bază pe care toți investitorii începători trebuie să le înțeleagă:

  1. Cum funcționează bursa.
  2. Diferența dintre investițiile pe termen lung și tranzacționarea cu acțiuni.
  3. Importanța diversificării portofoliului tău.

Cum funcționează bursa

Bursa, sau piața de valori, este ca o întâlnire pentru a realiza un schimb, ca o casă de licitații și un centru comercial, toate reunite într-un singur loc. Poate comparația poate părea prea simplistă pentru cei care au urmat cursuri bursa de valori, dar aici ne adresăm începătorilor.

  • Piața de valori ca o întâlnire de schimb sau piață de vechituri

Piața de valori are mulți furnizori, inclusiv investitori individuali și instituționali, cum ar fi fonduri speculative, planuri de pensii și bănci de investiții, care cumpără și vând diverse articole, cum ar fi companii publice listate la burse de valori.

Bursele de valori importante sunt Bursa de Valori din New York (NYSE), în cazul nostru, Bursa de Valori București, Bursa Nasdaq și Piețele OTC. Fiecare are cerințe diferite de listare pentru companiile care doresc să-și folosească serviciile pentru a strânge capital de la investitori.

  • Piața de valori ca o casă de licitație

Un alt aspect al pieței de valori este sistemul său de prețuri asemănător licitației. Spre deosebire de un magazin de vânzare cu amănuntul, unde există un preț stabilit pentru fiecare articol, prețurile acțiunilor se schimbă tot timpul pe măsură ce cumpărătorii și vânzătorii încearcă să atingă un preț de piață pentru acțiunile unei companii.

Mulți factori interni și externi influențează prețurile acțiunilor. De exemplu, câștigurile unei companii și perspectivele sale de creștere (factori interni) pot afecta prețul acțiunilor sale. Între timp, orice, de la viitoarele alegeri la felul în care investitorii se simt cu privire la direcția economiei (factori externi) poate avea, de asemenea, un impact asupra prețurilor acțiunilor listate la bursă.

  • Piața de valori ca centru comercial

Piața de valori se aseamănă cu un centru comercial, deoarece este un ghișeu unic. Găzduiește toate companiile cotate la bursă, permițând investitorilor să cumpere și să vândă orice acțiuni cotate la bursă pe care le doresc.

Bursele de valori acționează atât ca piețe primare, cât și ca piețe secundare pentru acțiunile unei companii. Acestea permit companiilor să vândă direct acțiuni prin oferte publice inițiale (IPO) pentru a strânge numerar și a-și extinde afacerile.

Companiile pot completa mai multe oferte secundare ale acțiunilor lor atunci când au nevoie să strângă fonduri suplimentare, cu condiția ca investitorii să fie dispuși să cumpere. Între timp, bursele oferă investitorilor lichiditate, deoarece își pot vinde acțiuni între ei.

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce le-a determinat pe prostituatele din Danemarca să practice cea mai veche meserie din lume

Cum să îmi gestionez eficient bugetul?