Aerul curat joacă un rol esențial în obținerea unei sănătăți generale bune. Cu toate acestea, beneficiile aerului curat merg dincolo de simpla protecție a sănătății plămânilor și împiedicare a alergiilor respiratorii.
De aceea, este necesar să asigurăm zilnic un nivel ridicat al calității aerului din locuință. Prin urmare, iată ce trebuie să știi despre avantajele aerului curat și despre modurile naturale în care îți poți curăța aerul din casă.
Care sunt avantajele aerului curat?
Aerul este primordial pentru viață, însă un nivel înalt al calității sale determină mai multe beneficii asupra sănătății umane:
- Protejează sănătatea inimii – deși nu foarte mulți cunosc faptul că inima poate fi deteriorată de cantitatea de contaminanți din aer, specialiștii sunt de părere că expunerea pe termen lung la aer poluat favorizează apariția bolilor de acest gen. De aceea, menținerea aerului curat va susține sănătatea inimii.
- Previne îmbătrânirea prematură – pielea își pierde din elasticitate atunci când este expusă îndelungat la aer poluat. Astfel, aerul curat din încăperi favorizează procesele normale ale pielii, care împiedică apariția prematură a ridurilor.
- Îmbunătățește sănătatea cognitivă – pentru a funcționa corect, creierul are nevoie de oxigen pe care-l preia din aerul curat. În caz contrar, la respirarea aerului contaminat, creierul intră într-un proces de declin cognitiv.
- Creșterea nivelului de fericire – studiile arată că nivelul de fericire poate fi îmbunătățit atunci când respirăm aer curat. În plus, expunerea la aer curat diminuează stresul și crește imunității, ceea ce ne face mai fericiți.
- Îmbunătățirea calității somnului – respirația își schimbă ritmul în timpul somnului. În plus, alergenii și substanțele contaminante din aer perturbă somnul. De aceea, este important să te asiguri că pe durata somnului aerul este curat pentru ca somnul să fie odihnitor.
Cum să cureți aerul din locuință în mod natural?
Cele mai citite articole
Deși ar putea să pară evident, se recomandă să aerisești frecvent încăperile pentru a asigura un flux de aer proaspăt, indiferent de anotimp. Aerisirea constantă diminuează umiditatea și îndepărtează alergenii.
În plus, este necesar să faci curățenie periodic pentru a elimina praful și alți contaminanți din aer. Însă, evită produsele de curățare dure, care conțin solvenți periculoși sau emit mirosuri toxice. Mai degrabă, realizează în casă săpunuri și detergenți naturali, adăugând diverse uleiuri esentiale. Uleiurile esențiale devin din ce în ce mai populare, datorită proprietăților cu adevărat uimitoare. De exemplu, recunoscute pentru caracteristicile antibacteriene, picăturile de ulei esential de melaleuca reușesc să ucidă eficient virușii, ciupercile și mucegaiul. În plus, mirosul său fresh purifică natural aerul din încăperi.
O altă metodă de a împrospăta aerul este să eviți utilizarea odorizantelor de camere întrucât acestea nu curăță aerul, ci doar maschează mirosurile neplăcute. De aceea, alege să distribui aroma plăcută și revigorantă de ulei esential de lămâie cu ajutorul unui difuzor special. Pe lângă capacitatea de a curăța puternic aerul, acest ulei esențial îmbunătățește și starea de spirit.