
Cunoscuta si sub numele de gimnastica medicala, kinetoterapia este o metoda de tratament prin miscare controlata, care poate fi utilizata pentru a preveni evolutia unor afectiuni sau pentru recuperare in urma unui traumatism sau unei afectiuni. Un program de kinetoterapie este conceput dupa evaluarea trasaturilor individuale ale pacientului, cum ar fi afectiunea de care acesta sufera si istoricul bolii, varsta si constructia corpului.
Cu alte cuvinte, kinetoterapia se bazeaza pe exercitii fizice, ale caror grade de complexitate variaza in functie de obiectivul programului si de evolutia pacientului. De exemplu, pentru un pacient cu dureri de spate, sedintele de kinetoterapie se vor concentra in prima faza pe coloana vertebrala, iar treptat vor fi adaugate si exercitii de flexibilitate si forta care sa antreneze muschii din zona spatelui si abdomenului. La polul opus, procedurile de fizioterapie implica utilizarea unor dispozitive care folosesc caldura, lumina sau electricitatea. Cele doua proceduri sunt complementare si deseori recomandate impreuna in tratarea unor afectiuni.
Cand sunt recomandate sedintele de kinetoterapie?
Inainte de a vorbi despre situatiile in care se recomanda kinetoterapia, este important sa fie mentionate obiectivele acestui mijloc terapeutic. Prin kinetoterapie, se urmareste:
- corectarea si reeducarea posturii;
- prevenirea deficientelor fizice;
- relaxarea musculara;
- refacerea functiilor organismului (dupa un traumatism sau dupa o interventie chirurgicala);
- stoparea evolutiei unor afectiuni, imbunatatirea echilibrului si a rezistentei musculare;
- accelerarea recuperarii dupa accidentari (in cazul sportivilor);
- imbunatatirea mobilitatii.
Astfel, kinetoterapia este recomandata atat pentru a mentine starea de sanatate a organismului si pentru a impiedica cronicizarea unei boli prin miscare, cat si pentru a restabili anumite functii ale organismului, care au fost afectate ca urmare a unui traumatism sau afectiuni. O situatie in care kinetoterapia devine necesara este cea in care se constata dezaliniamente posturale la copii si adolescenti, a caror postura este afectata de statul indelungat in pozitia de sezut.
Prin promovarea miscarii controlate, kinetoterapia contribuie la stimularea muschilor, la redobandirea sau imbunatatirea fortei musculare si a echilibrului muscular. Pentru ca ajuta la imbunatatirea mobilitatii, a capacitatilor motorii si la ameliorarea deficitului functional, kinetoterapia este recomandata in cazul mai multor afectiuni, printre care: boli cardiovasculare, obezitate, boli reumatologice, platfus, rupturi de ligament, accident vascular cerebral, paralizie cerebrala infantila, distrofii musculare, afectiuni ortopedo-traumatice (printre care si durerile de spate) etc.
Ce imbunatatiri pot fi sesizate in urma sedintelor de kinetoterapie?
Kinetoterapia contribuie la diminuarea unor dureri aparute in urma unui traumatism si la recuperarea mai rapida dupa anumite afectiuni sau operatii. Daca sedintele de kinetoterapie sunt efectuate la timp, pot fi prevenite interventiile chirurgicale viitoare. In caz contrar, terapia prin miscare poate fi utilizata pentru accelerarea recuperarii in perioada postoperatorie.
Alte beneficii ale programelor de kinetoterapie sunt imbunatatirea fortei musculare, a flexibilitatii si a echilibrului, recapatarea mobilitatii mai rapid dupa un accident sau o operatie, corectarea posturii, reducerea sau prevenirea durerii. De altfel, acestea se dovedesc a fi utile in gestionarea problemelor care apar odata cu inaintarea in varsta, cum ar fi artrita sau osteoporoza, precum si in recuperarea mai rapida dupa infarct sau accident vascular cerebral.
Prin urmare, vizita la kinetoterapeut poate fi recomandata atat persoanelor care sufera de anumite afectiuni ce pot fi ameliorate prin miscare, cat si celor care se afla in perioada de recuperare dupa o interventie chirurgicala.