in

7 metode naturale şi eficiente pentru tratarea furuncului 

7 metode naturale şi eficiente pentru tratarea furuncului 

Un furuncul nu este doar inestetic, ci şi dureros, iar dacă nu îl îngrijeşti corespunzător, pot apărea complicații. Din fericire, natura îți pune la dispoziție remedii pe care le poți folosi simplu și eficient, de acasă.Un furuncul este o formațiune dureroasă care apare în urma infectării unui folicul de păr. Poate să apară pe orice parte a corpului, mai ales pe faţă, membre, gât sau trunchi. Iniţial, pe piele apare o umflătură roşie, dură, de mici dimensiuni, care se măreşte treptat şi devine dureroasă. Apoi, în mijlocul ei se formează o pustulă gălbuie, cu puroi. Persoana afectată mai poate avea şi febră sau frisoane, mai ales cele care au şi alte probleme de sănătate.

De ce apar furunculele şi care sunt factorii de risc?

În cele mai multe cazuri, un furuncul este cauzat de infecţia cu stafilococul auriu, o bacterie prezentă în mod normal pe suprafaţa pielii, dar care devine patogenă când pătrunde în corp, de exemplu, prin zgârieturi. Când agentul patogen ajunge printr-o leziune la nivelul pielii sau al foliculului de păr, se produce infecția și se formează o colecţie de puroi, adică furunculul propriu-zis.

Unele persoane au o probabilitate mai mare de a face furuncule. Printre factorii de risc implicaţi, se numără:

–        diabetul zaharat;

–        igiena precară;

–        bolile autoimune;

–        infecţiile pielii;

–        anemia;

–        obezitatea;

–        sistemul imunitar slăbit (fumători, vârstnici, bolnavi de cancer sau cu HIV etc.).  

Primele măsuri de adoptat când apare un furuncul

În majoritatea cazurilor, furunculele nu sunt periculoase și trec în câteva zile, cu condiția să fie urmate unele măsuri. 

Cele mai citite articole

·       Nu minimiza prezenţa unui furuncul, mai ales dacă ai şi factori de risc precum diabetul. Unele persoane vulnerabile pot dezvolta complicaţii, în urma diseminării agentului patogen, cu eventualitatea apariţiei infecţiei generalizate (sepsis) sau a meningitei. De aceea, ia măsuri încă de la primele semne de formare a unui furuncul.

·       Un lucru important pe care trebuie să îl reţii este că nu trebuie să storci acest „coș”!

·       Menține zona curată, uscată. Poți aplica alcool iodat 1% şi tampona furunculul cu presiune uşoară, 1-2 minute.

Remedii naturale care ajută la tratarea furunculului

Poți scăpa de furuncul cu tratament acasă? Răspunsul este „da”! Există câteva remedii naturale care şi-au demonstrat eficienţa.

1.     Uleiul de tea tree (arbore de ceai) are calităţi antibacteriene şi antiseptice şi ajută la tratarea furunculului. Amestecă 5 picături de ulei de arbore de ceai cu 1 linguriţă de ulei de măsline (sau jumătate de cană de apă caldă). Aplică acest amestec peste furuncul cu ajutorul unei dischete demachiante, de două ori pe zi.

2.     Cataplasmele cu plante medicinale sunt un tratament naturist de încercat pentru a ameliora furunculele. Printre plantele indicate în acest scop se numără muşeţelul, cicoarea, pătlagina şi nalba. Se fac infuzii din aceste plante şi se aplică pe furuncul sub formă de cataplasme.

3.     Mai poți face cataplasme din argilă verde. Pentru a o obţine, amestecă argilă verde cu apă până când obţii o pastă pe care o aplici direct pe furuncul. Laşi să acţioneze 30 de minute, apoi clăteşti cu apă călduţă.

4.     Sunt benefice şi cataplasmele cu varză. Zdrobeşte o frunză de varză până obţii sucul acesteia, pe care îl aplici direct pe furuncul.

5.     Un leac bătrânesc pentru furuncule este ceapa fiartă amestecată cu puţină miere. Se aplică peste zona afectată. 

6.     Compresele cu apă caldă stimulează puroiul să se ridice la suprafaţă, să se dreneze şi să se vindece în câteva zile. Mai poți folosi comprese umede antiseptice călduţe, de 3 ori pe zi, un sfert de oră. Printre soluţiile antiseptice pe care le poți utiliza se numără apa oxigenată, rivanolul, permanganatul de potasiu. Poţi aplica şi ser fiziologic, inclusiv în zona dimprejurul furunculului. Ai grijă să te speli pe mâini înainte şi după aplicarea acestor comprese, pentru a preveni transferul bacteriilor în altă parte a pielii;

7.     Dacă puroiul s-a eliminat, dezinfectează zona cu o soluţie formată din câteva picături de tinctură de propolis.

În general, remediile naturiste, pe bază de plante au fost mereu folosite cu succes în afecțiuni ale pielii. Furunculele pot fi și ele gestionate fără probleme, acasă. Dacă ai îngrijorări cu privire la un furuncul sau dacă observi semne de infecție mai gravă, mergi la medicul dermatolog, pentru o evaluare de specialitate.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cum Poți Selecta Depozitul Potrivit pentru O Firmă de Comerț – Ghid pentru Alegerea Cea Mai Bună Opțiune

Senzația de foame excesivă: 7 cauze posibile