in

Urzici – top 10 rețete savuroase care îți vor schimba complet părerea despre aceste plante

Woman gathers nettle at spring garden

Urzicile sunt plante cu flori din familia Urticaceae, cunoscute și sub numele științific Urtica. Ele sunt răspândite în întreaga lume și sunt cunoscute pentru frunzele lor care pot provoca iritații și mâncărime la atingere. Cele mai comune specii de urzici sunt Urtica dioica și Urtica urens.

Ce sunt urzicile?

Caracteristica distinctivă a urzicilor este prezența perișorilor microscopici pe frunze și tulpini care conțin substanțe chimice iritante, cum ar fi histamina și acidul formic. Atunci când acești perișori intră în contact cu pielea, provoacă o reacție alergică numită urticarie, caracterizată prin senzație de arsură, mâncărime și apariția unor umflături roșii pe piele.

Urzicile au și beneficii și sunt utilizate în medicina tradițională și în alimentație. Frunzele de urzică pot fi consumate sub formă de ceaiuri, supe, salate sau diverse preparate culinare și sunt bogate în vitamine (A, C, K) și minerale (fier, calciu). Ele au fost folosite în tratarea anemiei, a afecțiunilor digestive și a durerilor articulare.

De asemenea, urzicile sunt cultivate și pentru fibrele lor, care pot fi utilizate în producerea de țesături. Fibrele de urzică sunt durabile și au proprietăți antibacteriene.

În concluzie, urzicile sunt plante cu flori care pot provoca iritații și mâncărime la atingere datorită substanțelor chimice iritante conținute în perișorii lor. Cu toate acestea, ele au și utilizări benefice în medicină și alimentație, fiind valorificate pentru conținutul lor nutritiv și proprietățile lor textile.

Urzici – proprietăți

Urzici - proprietăți

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/young-leaves-nettle-marble-mortar-white-background-copy-space_16091114.htm#query=nettles&position=0&from_view=search&track=sph

Urzicile au multiple proprietăți și beneficii pentru sănătate, alimentație și alte domenii:

 • Conținut bogat de nutrienți: Frunzele de urzică sunt o sursă valoroasă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, fier, calciu, magneziu și potasiu.
 • Proprietăți antiinflamatorii: Urzicile au fost utilizate tradițional pentru tratarea inflamațiilor. Ele conțin compuși cu efecte antiinflamatorii, cum ar fi flavonoidele, quercetina și acidul cafeic.
 • Beneficii pentru sistemul imunitar: Consumul de urzici poate susține sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de vitamina C și substanțelor fitochimice cu proprietăți antioxidante.
 • Proprietăți diuretice: Urzicile pot acționa ca un diuretic natural, ajutând la eliminarea excesului de apă și toxine din organism. Ele pot fi utile în cazuri de retenție de apă sau în tratamentul infecțiilor tractului urinar.
 • Susținerea sănătății tractului urinar: Urzicile pot avea efecte benefice în prevenirea și tratarea infecțiilor tractului urinar datorită proprietăților lor antimicrobiene și diuretice.
 • Beneficii pentru sănătatea pielii: Urzicile pot fi utilizate topic pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, arsurile solare sau iritațiile minore. Ele pot ajuta la reducerea inflamației și a mâncărimii.
 • Potențial anti-alergic: Chiar dacă urzicile pot provoca mâncărime și iritații la atingere, extractele de urzică pot fi utilizate pentru a reduce simptomele alergice, cum ar fi rinita alergică sau reacțiile la mușcăturile de insecte.

Urzici – proprietăți curative

Urzicile au fost folosite în medicina tradițională pentru numeroase afecțiuni și prezintă anumite proprietăți curative. Deși cercetările științifice sunt în curs de desfășurare, iată câteva utilizări și beneficii potențiale ale urzicilor în tratamente medicinale:

 • Anemie: Urzicile conțin cantități semnificative de fier, fiind folosite în tratarea anemiei feriprive (deficit de fier). Consumul regulat de frunze de urzică poate ajuta la creșterea nivelului de fier în sânge.
 • Afecțiuni ale tractului urinar: Datorită proprietăților lor diuretice și antimicrobiene, urzicile pot fi utilizate în tratamentul infecțiilor tractului urinar, cum ar fi cistita sau uretrita. De asemenea, ele pot contribui la reducerea formării calculilor renali.
 • Artrită și dureri articulare: Unele studii sugerează că urzicile pot avea efecte antiinflamatorii și analgezice, fiind utilizate pentru a ameliora simptomele artritei și ale altor afecțiuni reumatice. Se poate aplica o infuzie de urzică local sau se poate utiliza sub formă de suplimente alimentare.
 • Alergii: Deși urzicile în sine pot provoca reacții alergice, extractele de urzică pot fi utilizate pentru a reduce simptomele alergice, cum ar fi rinita alergică sau urticaria. Acestea pot inhiba eliberarea de histamină și pot acționa ca antihistaminice naturale.
 • Probleme digestive: Consumul de ceai de urzică poate ajuta la ameliorarea tulburărilor digestive, precum constipația sau diareea. De asemenea, se spune că urzicile pot stimula producția de bilă și pot contribui la sănătatea ficatului.
 • Sănătatea pielii: Urzicile pot fi utilizate topic pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, psoriazisul sau acneea. Ele pot calma inflamația, pot reduce mâncărimea și pot contribui la vindecarea pielii.
 • Menstruație și sângerări uterine: Urzicile pot fi utilizate în mod tradițional pentru a regla menstruația și a reduce sângerarea excesivă. Totuși, este important să consultați un medic înainte de a utiliza urzicile în acest scop.

Urzici – valori nutriționale

Urzici - valori nutriționale

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-ai-image/variety-spices-are-cutting-board-with-green-vegetable-background_39784024.htm#query=nettles&position=5&from_view=search&track=sph

Urzicile sunt plante cu valori nutriționale impresionante. Frunzele lor sunt bogate într-o varietate de nutrienți esențiali. Aceasta este o listă cu valori nutriționale aproximative pentru 100 de grame de frunze de urzică gătite:

 • Calorii: 42 kcal
 • Proteine: 3,3 grame
 • Grăsimi: 0,1 grame
 • Carbohidrați: 7,6 grame
 • Fibre: 2,4 grame
 • Vitamina A: 7130 UI (unități internaționale)
 • Vitamina C: 41,8 mg
 • Vitamina K: 301 μg
 • Fier: 1,5 mg
 • Calciu: 426 mg
 • Magneziu: 57 mg
 • Potasiu: 334 mg

Urzicile sunt, de asemenea, o sursă de antioxidanți, cum ar fi flavonoidele și carotenoizii, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a daunelor cauzate de radicalii liberi.

Cum se culeg urzicile?

 • Echipament adecvat: purtați mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile și iritațiile cauzate de peri. Este recomandat să purtați și pantaloni lungi și o cămașă cu mâneci lungi pentru a proteja pielea expusă.
 • Alegerea locului: căutați o zonă unde urzicile cresc în mod natural, cum ar fi marginile pădurilor, terenurile neprelucrate sau zonele umede.
 • Recoltarea: folosiți o pereche de foarfece sau un cuțit ascuțit pentru a tăia tulpinile urzicilor. Asigurați-vă că tăiați doar partea superioară a plantei, evitând a atinge tulpinile cu mâinile goale.
 • Manipularea: evitați să atingeți urzicile cu mâinile goale pentru a preveni înțepăturile și iritațiile. Dacă vă înțepați, spălați zona afectată cu apă rece sau aplicați gheață pentru a calma disconfortul.
 • Depozitarea: după ce ați cules urzicile, puneți-le într-o pungă sau recipient sigilat pentru a le transporta acasă. Dacă doriți să le păstrați proaspete pentru o perioadă mai lungă, puneți-le într-un vas cu apă rece și depozitați-le în frigider.

Cum se consumă urzicile?

Cum se consumă urzicile?

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/tea-from-young-leaves-nettle-background-window-copy-space_16091128.htm#query=nettles&position=3&from_view=search&track=sph

 • Gătite: urzicile pot fi fierte sau aburite pentru a le îndepărta perișorii și a reduce nivelul de acid urzicar. După ce au fost fierte, puteți folosi urzicile gătite în diferite preparate cum ar fi supe, ciorbe, pilafuri, omlete, tarte sau înlocuind spanacul în rețete.
 • Pisate: urzicile pot fi pisate într-un mojar sau procesor de alimente pentru a obține o pastă fină. Această pastă de urzici poate fi utilizată în sosuri, paste sau unturi aromatizate.
 • Uscate: urzicile pot fi uscate pentru a le conserva și a le folosi ulterior în infuzii de ceai sau condimente. Răspândiți urzicile într-un strat subțire și lăsați-le la uscat într-un loc cald și bine ventilat. Păstrați-le într-un recipient etanș pentru a le menține proaspete.
 • Suc: urzicile pot fi transformate într-un suc sănătos prin blenduirea frunzelor cu puțină apă și apoi trecerea amestecului printr-un tifon sau storcător. Puteți adăuga puțină lămâie sau alte ingrediente pentru a-i spori gustul.

Indiferent de modul în care le consumați, asigurați-vă că urzicile au fost coapte sau fierte înainte de a le mânca pentru a reduce riscul de iritații cauzate de perișori.

Când se culeg urzicile?

Urzicile pot fi culese în diferite perioade ale anului, dar cel mai des sunt găsite în sezonul de primăvară și vara timpurie. Aici sunt câteva informații utile despre perioada optimă de cules a urzicilor:

 • Primăvara: urzicile încep să crească în mod activ în sezonul de primăvară, de obicei în luna martie sau aprilie, în funcție de climă și regiune. În acest moment, frunzele sunt tinere, delicate și pline de nutrienți.
 • Vara timpurie: urzicile sunt în floare în luna mai sau iunie și, de asemenea, pot fi culese în această perioadă. Frunzele și vârfurile plantei sunt de obicei mai mari, dar încă comestibile.
 • Evitați perioada de trecere în toamnă/iarnă: în sezonul de toamnă/iarnă, urzicile tind să dezvolte perișori mai duri și niveluri mai mari de acid urzicar. Este recomandat să evitați recoltarea lor în această perioadă, deoarece pot fi mai puțin plăcute pentru consum.

Supă de urzici: o supă delicioasă și hrănitoare, preparată cu urzici, legume și condimente

Supă de urzici: o supă delicioasă și hrănitoare, preparată cu urzici, legume și condimente

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-homemade-soup-leaves_7011388.htm#query=nettles%20soup&position=0&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 250 g urzici proaspete
 • 1 ceapă medie, tocată
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 2 cartofi medii, tăiați cubulețe
 • 1 morcov mediu, tăiat cubulețe
 • 1 l supă de legume sau apă
 • 2 linguri ulei de măsline
 • Sare și piper după gust
 • Smântână sau iaurt pentru servire (opțional)

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă, asigurându-vă că le îndepărtați perișorii. Puteți folosi mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile.
 2. Într-o oală mare, încingeți uleiul de măsline și adăugați ceapa și usturoiul. Căliți-le până când devin moi și aurii.
 3. Adăugați cartofii și morcovii și gătiți-le împreună cu ceapa și usturoiul timp de câteva minute, amestecând în mod constant.
 4. Adăugați urzicile în oală și amestecați bine. Continuați să gătiți până când urzicile se înmoaie și își schimbă culoarea.
 5. Adăugați supa de legume sau apa în oală și lăsați supa să fiarbă. Reduceți apoi căldura și lăsați-o să fiarbă în continuare timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când legumele sunt complet fierte și îmbibate cu aromele urzicilor.
 6. Utilizați un blender de mână sau un blender de bucătărie pentru a mixa supa până devine cremoasă și omogenă. Dacă preferați o textură mai chunky, puteți păstra unele legume întregi sau le puteți pisa cu furculița.
 7. Aduceți supa de urzici la gust cu sare și piper, ajustând cantitățile în funcție de preferințe.
 8. Serviți supa de urzici caldă, cu o lingură de smântână sau iaurt dacă doriți. Puteți decora cu puține frunze de urzici pentru un aspect atrăgător.

Omletă cu urzici: o omletă savuroasă în care se adaugă frunze de urzici fierte sau sărate

Omletă cu urzici: o omletă savuroasă în care se adaugă frunze de urzici fierte sau sărate

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/frying-pan-omelet-with-vegetables_17039310.htm#query=nettles%20egg&position=3&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 2-3 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 4 ouă
 • 1 ceapă mică, tocată
 • 1 cățel de usturoi, mărunțit
 • 2 linguri de ulei de măsline sau unt
 • Sare și piper după gust
 • Brânză (opțional)

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă și îndepărtarea perișorilor. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile.
 2. Încingeți uleiul de măsline sau untul într-o tigaie la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le până devin moi și aurii.
 3. Adăugați urzicile în tigaie și gătiți-le timp de aproximativ 2-3 minute sau până când se înmoaie și își schimbă culoarea. Amestecați în mod constant.
 4. Într-un bol, bateți ouăle și adăugați sare și piper după gust. Puteți adăuga, de asemenea, brânză rasă în ouă, dacă doriți.
 5. Turnați ouăle bătute peste amestecul de urzici în tigaie și lăsați-le să se coaguleze la foc mediu. Puteți acoperi tigaia cu un capac pentru a ajuta la coacerea uniformă a omletei.
 6. Când ouăle sunt aproape coapte pe o parte, puteți răsturna omleta cu grijă sau o puteți împături în două pentru a fi gătită uniform. Lăsați-o să se coacă pe cealaltă parte timp de câteva minute.
 7. Transferați omleta pe un platou și serviți-o caldă. Puteți tăia omleta în felii și o puteți garnisi cu verdețuri proaspete sau roșii feliate.

Plăcintă cu urzici și brânză: o plăcintă de casă, în care se combină urzicile cu brânză și alte ingrediente pentru a crea un gust unic

Plăcintă cu urzici și brânză: o plăcintă de casă, în care se combină urzicile cu brânză și alte ingrediente pentru a crea un gust unic

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-cooked-greens-pastry-round-inside-brown-background-desk-meal-food-pastry-lunch-greens_9597870.htm#query=nettles%20pie&position=2&from_view=search&track=ais

Ingrediente pentru aluat:

 • 250 g făină
 • 125 g unt rece, tăiat cubulețe
 • 1 ou
 • 1/2 linguriță de sare
 • Apă rece (dacă este necesar)

Ingrediente pentru umplutură:

 • 2-3 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 1 ceapă medie, tocată
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 2 linguri de ulei de măsline sau unt
 • Sare și piper după gust
 • Brânză (opțional)

Cele mai citite articole

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin pregătirea aluatului. Într-un castron, amestecați făina și sarea. Adăugați cubulețele de unt și folosiți vârful degetelor pentru a amesteca până când obțineți o textură nisipoasă.
 2. Adăugați oul și amestecați până când aluatul începe să se lege. Dacă aluatul este prea uscat, puteți adăuga puțină apă rece treptat, până când obțineți o textură omogenă.
 3. Împărțiți aluatul în două părți egale și formați două bile. Înfășurați-le în folie de plastic și lăsați-le să se odihnească în frigider timp de aproximativ 30 de minute.
 4. În timp ce aluatul se odihnește, pregătiți umplutura. Spălați urzicile cu grijă și îndepărtați perișorii. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile.
 5. Încingeți uleiul de măsline sau untul într-o tigaie la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le până devin moi și aurii.
 6. Adăugați urzicile în tigaie și gătiți-le timp de aproximativ 2-3 minute sau până când se înmoaie și își schimbă culoarea. Amestecați în mod constant. Adăugați sare și piper după gust. Lăsați amestecul să se răcească.
 7. Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius.
 8. Scoateți o bucată de aluat din frigider și întindeți-o pe o suprafață presărată cu făină, până când obțineți o foaie subțire de aluat. Puneți aluatul într-o tavă de tartă și îndepărtați excesul de aluat de pe margini.
 9. Adăugați umplutura de urzici în tarta și răspândiți-o uniform pe suprafața aluatului. Dacă doriți, puteți adăuga brânză deasupra umpluturii.
 10. Repetați procesul cu cealaltă bucată de aluat și acoperiți tarta cu un strat de aluat. Sigilați marginile folosind o furculiță și faceți câteva tăieturi mici pe partea de sus pentru a permite aburului să scape în timpul coacerii.
 11. Coaceți plăcinta cu urzici în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când crusta devine aurie și crocantă.
 12. Lăsați plăcinta să se răcească puțin înainte de a o felia și a o servi.

Pesto de urzici: un sos aromatizat cu urzici, usturoi, ulei de măsline și nuci, ideal pentru a fi adăugat la paste sau pe pâine prăjită

Pesto de urzici: un sos aromatizat cu urzici, usturoi, ulei de măsline și nuci, ideal pentru a fi adăugat la paste sau pe pâine prăjită

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/guacamole-home-bowl_964604.htm#query=nettles%20pesto&position=1&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 2-3 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 50 g frunze de busuioc proaspăt
 • 50 g nuci sau semințe de pin
 • 2 căței de usturoi
 • 50 g parmezan ras
 • Sucul de la jumătate de lămâie
 • 4-6 linguri de ulei de măsline
 • Sare și piper după gust

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă și îndepărtarea perișorilor. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile.
 2. Într-un vas mare cu apă clocotită și puțină sare, adăugați urzicile și lăsați-le să fiarbă timp de 1-2 minute pentru a le înmuia și a elimina o parte din substanțele iritante. Apoi scurgeți-le și clătiți-le cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.
 3. Într-un blender sau procesor de alimente, adăugați urzicile fierte și scurse, frunzele de busuioc, nucile sau semințele de pin, usturoiul, parmezanul și sucul de lămâie.
 4. Începeți să mixați ingredientele la viteză medie, adăugând treptat uleiul de măsline în fir subțire prin orificiul blenderului sau procesorului de alimente. Continuați să amestecați până când obțineți o pastă omogenă și cremoasă.
 5. Gustați și adăugați sare și piper după gust, ajustându-le în funcție de preferințe.
 6. Transferați pesto de urzici într-un borcan închis ermetic și păstrați-l în frigider. Puteți adăuga un strat subțire de ulei de măsline deasupra pentru a-l proteja de oxidare.
 7. Pesto cu urzici poate fi folosit în diverse feluri: ca sos pentru paste, ca umplutură pentru sandvișuri sau wrap-uri, ca topping pentru pizza sau bruschete sau adăugat în diverse preparate culinare pentru a le da un gust intens și aromat.

Tocană de urzici: o rețetă tradițională în care se gătește carne (de pui sau porc) cu urzici, roșii și condimente

Tocană de urzici: o rețetă tradițională în care se gătește carne (de pui sau porc) cu urzici, roșii și condimente

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/top-view-soup-bowls-with-parsley_6277723.htm#query=nettles%20pesto&position=11&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 2-3 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 1 ceapă medie, tocată
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 2 cartofi medii, tăiați cubulețe
 • 1 morcov mediu, tăiat cubulețe
 • 1 ardei gras, tăiat cubulețe (opțional)
 • 1 conservă de roșii tocate (400 g)
 • 1 lingură de pastă de tomate
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 1 linguriță de paprika
 • 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
 • Sare și piper după gust
 • Apă sau supă de legume (dacă este necesar)

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă și îndepărtarea perișorilor. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile. Tăiați urzicile în bucăți mai mici.
 2. Într-o oală mare, încingeți uleiul de măsline și adăugați ceapa și usturoiul. Căliți-le până când devin moi și aurii.
 3. Adăugați cartofii, morcovii și ardeiul gras în oală și gătiți-le împreună cu ceapa și usturoiul timp de câteva minute, amestecând în mod constant.
 4. Adăugați urzicile în oală și amestecați bine. Continuați să gătiți până când urzicile se înmoaie și își schimbă culoarea.
 5. Adăugați roșiile tocate, pasta de tomate, paprika, boiaua de ardei dulce, sare și piper în oală. Amestecați bine și lăsați tocană să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15-20 de minute sau până când legumele sunt complet fierte și toate aromele s-au combinat.
 6. Dacă tocană este prea densă, puteți adăuga puțină apă sau supă de legume pentru a subția sosul la consistența dorită.
 7. Aduceți tocană de urzici la gust cu sare și piper, ajustând cantitățile în funcție de preferințe.
 8. Serviți tocană de urzici caldă, de obicei alături de mămăligă, pâine proaspătă sau cartofi fierți.

Pâine cu urzici: o pâine de casă în care se adaugă urzici tocate fin pentru a oferi un gust și o textură interesante

Pâine cu urzici: o pâine de casă în care se adaugă urzici tocate fin pentru a oferi un gust și o textură interesante

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/vegan-banana-carrot-bread_28007561.htm#query=nettles%20bread&position=1&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 300 g făină de grâu
 • 200 g făină integrală
 • 1 pachet (7 g) drojdie uscată
 • 1 linguriță de sare
 • 1 linguriță de zahăr
 • 2 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g), tocate
 • 300 ml apă călduță
 • 2 linguri de ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin pregătirea urzicilor. Spălați-le cu grijă și îndepărtați perișorii. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile. Tăiați urzicile în bucăți mai mici.
 2. Într-un castron mare, amestecați făina de grâu, făina integrală, sarea și zahărul.
 3. Într-un pahar mic, dizolvați drojdia în apă călduță. Lăsați-o să se activeze timp de câteva minute până când se formează o spumă deasupra.
 4. Adăugați urzicile tocate în amestecul de făină și apoi turnați drojdia activată și uleiul de măsline în castron. Amestecați bine până când ingredientele se încorporează și începeți să se formeze un aluat.
 5. Răsturnați aluatul pe o suprafață presărată cu făină și începeți să frământați timp de aproximativ 10-15 minute sau până când aluatul devine elastic și moale.
 6. Puneți aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și acoperiți-l cu un prosop curat. Lăsați-l să crească într-un loc călduț și ferit de curent pentru aproximativ 1-2 ore sau până când aluatul își dublează volumul.
 7. După ce aluatul a crescut, răsturnați-l din castron și aplatizați-l ușor pentru a elibera excesul de aer. Formați o formă dorită pentru pâine, cum ar fi o cocă rotundă sau un baton lung, și așezați-o pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt.
 8. Lăsați pâinea să crească din nou timp de aproximativ 30 de minute până când își mărește volumul.
 9. În timp ce pâinea crește, preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
 10. După ce pâinea a crescut din nou, tăiați câteva fante pe suprafața ei cu un cuțit ascuțit și apoi introduceți tava în cuptorul preîncălzit.
 11. Coaceți pâinea timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când devine aurie și emite un sunet gol atunci când este bătută pe partea de jos.
 12. Scoateți pâinea din cuptor și lăsați-o să se răcească complet pe un grătar înainte de a o tăia și a o servi.

Salată cu urzici: o salată simplă și sănătoasă în care se amestecă urzici proaspete cu alte legume, cum ar fi roșii, castraveți și brânză

Salată cu urzici: o salată simplă și sănătoasă în care se amestecă urzici proaspete cu alte legume, cum ar fi roșii, castraveți și brânză

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/vegetable-salad-with-herbs-mayonnaise_7303398.htm#query=nettles%20salad&position=0&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 2-3 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 1 legătură de ceapă verde, tocată
 • 1 roșie mare, tăiată cubulețe
 • 1 castravete mare, tăiat cubulețe
 • 1 ardei gras, tăiat cubulețe (opțional)
 • Sucul de la o jumătate de lămâie
 • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
 • Sare și piper după gust

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă și îndepărtarea perișorilor. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile. Tăiați urzicile în bucăți mai mici.
 2. Într-un vas cu apă clocotită și puțină sare, adăugați urzicile și lăsați-le să fiarbă timp de 1-2 minute pentru a le înmuia și a elimina o parte din substanțele iritante. Apoi scurgeți-le și clătiți-le cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.
 3. Într-un bol mare de salată, combinați urzicile fierte și scurse, usturoiul mărunțit, ceapa verde tocată, roșia cubulețe, castravetele cubulețe și ardeiul gras tăiat cubulețe (dacă folosiți).
 4. Într-un recipient mic, amestecați sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare și piper pentru a forma un dressing.
 5. Turnați dressingul peste salată și amestecați bine pentru a combina ingredientele și a distribui dressingul uniform.
 6. Lăsați salata cu urzici să se odihnească timp de câteva minute pentru a permite aromele să se combine.
 7. Gustați și ajustați sarea și piperul, după preferințe.
 8. Serviți salata cu urzici ca atare sau ca garnitură alături de alte preparate. Puteți adăuga și alte ingrediente, cum ar fi brânză feta sau măsline, pentru a-i conferi un plus de savoare.

Risotto cu urzici: un preparat italian cremos și delicios, în care se combină orezul, urzicile, brânza și alte ingrediente

Risotto cu urzici: un preparat italian cremos și delicios, în care se combină orezul, urzicile, brânza și alte ingrediente

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/side-view-azerbaijani-traditional-kuku-fried-eggs-with-herbs-pan_8403999.htm#query=nettles%20risotto&position=5&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 200 g orez Arborio (sau alt tip de orez specific pentru risotto)
 • 2-3 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 1 ceapă mică, tocată fin
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 500 ml supă de legume (sau supă de pui)
 • 100 ml vin alb sec
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 50 g parmezan ras (opțional)
 • Sare și piper după gust

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă și îndepărtarea perișorilor. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile. Tăiați urzicile în bucăți mai mici.
 2. Într-o oală mare, încingeți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și usturoiul mărunțit și căliți-le până când devin moi și aurii.
 3. Adăugați orezul în oală și amestecați-l cu ceapa și usturoiul pentru a-l căli ușor timp de 1-2 minute.
 4. Turnați vinul alb în oală și amestecați până când acesta este absorbit de orez.
 5. Adăugați urzicile în oală și amestecați bine. Continuați să gătiți până când urzicile se înmoaie și își schimbă culoarea.
 6. Reduți temperatura la foc mediu și începeți să adăugați supa de legume treptat, în porții mici. Adăugați o porție de supă și amestecați continuu până când lichidul este absorbit de orez. Continuați acest proces până când orezul este fiert și are o textură cremoasă, dar cu ușoară rezistență în interior (acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 20 de minute).
 7. La final, adăugați parmezanul ras și amestecați bine. Acesta va contribui la consistența și savoarea risotto-ului.
 8. Gustați și ajustați gustul cu sare și piper după preferință.
 9. Acoperiți oală și lăsați risotto să se odihnească timp de câteva minute înainte de servire.
 10. Serviți risotto cu urzici cald, garnisit cu puțin parmezan ras și, dacă doriți, decorați cu câteva frunze de urzici proaspete.

Frittata cu urzici: o frittată gustoasă și ușor de preparat, în care se adaugă urzici și alte legume sau brânză

Frittata cu urzici: o frittată gustoasă și ușor de preparat, în care se adaugă urzici și alte legume sau brânză

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/baked-steak-chopped-chicken-fillet-with-spinach-side-dish-tomatoes-salad-european-cuisine-dietary-food_7379692.htm#query=nettles%20fritatta&position=2&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 2 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 6 ouă
 • 1 ceapă medie, tăiată mărunt
 • 2 căței de usturoi, mărunțiți
 • 50 g brânză feta, sfărâmată (opțional)
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • Sare și piper după gust

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă și îndepărtarea perișorilor. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile. Tăiați urzicile în bucăți mai mici.
 2. Într-un bol, bateți ouăle cu sare și piper după gust.
 3. Încingeți uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și usturoiul mărunțit și căliți-le până când devin moi și aurii.
 4. Adăugați urzicile în tigaie și gătiți-le timp de câteva minute până când se înmoaie și își schimbă culoarea.
 5. Reduceți temperatura la foc mic și turnați ouăle bătute peste amestecul de urzici și ceapă în tigaie.
 6. Lăsați frittata să se coacă la foc mic până când marginile se prind și partea de jos este bine coaptă, dar partea de sus mai este ușor moale.
 7. În acest moment, puteți adăuga brânza feta sfărâmată pe partea de sus a frittatei (opțional).
 8. Acoperiți tigaia cu un capac și continuați să gătiți la foc mic pentru încă 5-7 minute sau până când frittata este coaptă pe toată suprafața și partea de sus a ouălor este solidă.
 9. Îndepărtați tigaia de pe foc și lăsați frittata să se răcească timp de câteva minute.
 10. Tăiați frittata în bucăți sau triunghiuri și serviți-o caldă sau la temperatura camerei.

Smoothie cu urzici: un smoothie sănătos și revigorant, în care se combină urzici cu fructe și iaurt pentru a obține o băutură delicioasă și plină de nutrienți

Smoothie cu urzici: un smoothie sănătos și revigorant, în care se combină urzici cu fructe și iaurt pentru a obține o băutură delicioasă și plină de nutrienți

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/jug-bitter-gourd-smoothie-with-raw-bitter-gourd-put-wooden-board_11994945.htm#query=nettles%20smoothie&position=2&from_view=search&track=ais

Ingrediente:

 • 2 mâini de urzici proaspete (aproximativ 100-150 g)
 • 1 banană matură
 • 1 măr mare, tăiat în bucăți
 • Sucul de la o jumătate de lămâie
 • O mână de frunze de spanac (opțional)
 • 1 lingură de miere sau îndulcitor natural opțional
 • 200 ml apă sau lapte vegetal (opțional, pentru diluare)
 • Cuburi de gheață (opțional)

Instrucțiuni:

 1. Începeți prin spălarea urzicilor cu grijă și îndepărtarea perișorilor. Puteți utiliza mănuși de protecție pentru a evita înțepăturile. Tăiați urzicile în bucăți mai mici.
 2. Într-un blender, adăugați urzicile, banana tăiată, bucățile de măr, sucul de lămâie și, opțional, frunzele de spanac.
 3. Dacă doriți un smoothie mai dulce, puteți adăuga și o lingură de miere sau îndulcitor natural la blender.
 4. Blenduiți ingredientele până când obțineți o compoziție fină și cremoasă. Dacă preferați un smoothie mai lichid, puteți adăuga apă sau lapte vegetal în timpul blendingului.
 5. Dacă doriți să răcoriți smoothie-ul, puteți adăuga câteva cuburi de gheață și blenduiți din nou pentru a le incorpora.
 6. Gustați smoothie-ul și ajustați dulceața sau aciditatea adăugând mai multă miere sau suc de lămâie, după preferință.
 7. Turnați smoothie-ul într-un pahar și serviți-l imediat. Puteți decora cu o frunză de urzică sau felii subțiri de măr.

Concluzii

Urzicile sunt plante medicinale și comestibile bogate în nutrienți și cu proprietăți curative. Ele conțin o gamă variată de substanțe benefice pentru sănătate, inclusiv vitamine, minerale, antioxidanți și compuși antiinflamatori. Consumul de urzici poate contribui la detoxifierea organismului, îmbunătățirea sănătății pielii, stimularea sistemului imunitar, reglarea nivelului de zahăr din sânge și sprijinirea sănătății sistemului cardiovascular.

Urzicile pot fi culese în mod responsabil în timpul primăverii și verii, iar pentru a le utiliza în bucătărie, este important să le spălați și să le gătiți ușor pentru a îndepărta substanțele iritante.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Cele mai frumoase citate despre prietenie care vor da o nouă viziune asupra relațiilor tale

Talent Stream: Partenerul tău de încredere în recrutarea de personal