Introducere
Reteta de pandispan cu prune este una dintre acele delicii culinare care imbina perfect dulceata naturala a prunelor cu textura aerata si pufoasa a pandispanului. Acest desert, usor de preparat, poate fi starul oricarei mese, fie ca vorbim de o cina in familie sau de un eveniment special. In cele ce urmeaza, va voi prezenta cea mai buna reteta de pandispan cu prune, explicand pas cu pas cum sa obtineti un desert de neuitat.
Ingrediente necesare
Pentru a incepe, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 200 de grame de faina, 200 de grame de zahar, 4 oua, un praf de sare, 10 grame de praf de copt, esenta de vanilie la gust, 400 de grame de prune proaspete si, optional, putina scortisoara pentru un plus de aroma. Prunele trebuie sa fie bine coapte si zemoase, pentru a conferi umiditatea si dulceata necesara pandispanului.
Prepararea pandispanului
Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius. In timp ce cuptorul se incalzeste, separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana cand incep sa se intareasca, dupa care adaugam zaharul treptat, continuand sa batem pana obtinem o bezea ferma si lucioasa. Galbenusurile le mixam cu esenta de vanilie pana cand devin cremoase si isi schimba usor culoarea.
Cele mai citite articole
Urmatorul pas este incorporarea galbenusurilor in albusuri, folosind o spatula si miscari usoare, de jos in sus, pentru a nu pierde din aerul incorporat in albusuri. Cand amestecul este omogen, adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt, incorporand-o cu aceeasi grija. Este important sa nu mixam energic, ci sa folosim tot procesul de pliere pentru a pastra textura aerata a compozitiei.
Pregatirea prunelor si coacerea
Prunele se spala bine, se scot samburii si se taie in jumatati sau sferturi, in functie de marime. Daca doriti, puteti presara putina scortisoara peste prune pentru a le intensifica aroma. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, turnam compozitia de pandispan si nivelam usor. Peste compozitia de pandispan, distribuim uniform bucatile de pruna, cu partea taiata in jos. Aceasta metoda ajuta la distribuirea uniforma a sucurilor in timpul coacerii.
Punem tava in cuptorul preincalzit si coacem pandispanul pentru aproximativ 40-45 de minute. Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor, asa ca este bine sa testam cu un scobitoare centrul pandispanului pentru a ne asigura ca este copt bine. Cand este gata, lasam pandispanul sa se raceasca in tava pentru cateva minute, apoi il transferam pe un gratar pentru a se raci complet.
Finalizarea si servirea
Odata ce pandispanul cu prune s-a racit, poate fi pudrat cu zahar pudra pentru un plus de dulceata si aspect. Taiati desertul in bucati potrivite si serviti-l ca atare sau alaturi de o cupa de inghetata de vanilie sau un sos de vanilie cald. Textura pufoasa a pandispanului combinata cu dulceata naturala si usor acrisoara a prunelor va crea o experienta de neuitat pentru papilele gustative.