in

Cum se face gomboti cu prune

Introducere in arta gombotilor cu prune

Gombotii cu prune reprezinta un desert traditional in multe regiuni ale Europei, fiind apreciati pentru gustul lor dulce-acrisor si textura moale. Acest desert este perfect pentru zilele racoroase de toamna, cand prunele sunt in plin sezon. In acest articol, vom explora pas cu pas cum sa prepari gombotii cu prune, oferindu-ti toate informatiile necesare pentru a te bucura de acest delicios desert.

Ingrediente necesare pentru gomboti cu prune

Pentru a incepe prepararea gombotilor, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 kg de cartofi
  • 300 g de faina
  • 2 oua
  • Un praf de sare
  • 50 g de unt topit
  • 200 g de pesmet
  • 100 g de zahar
  • 1 lingurita de scortisoara
  • Prune (aproximativ 20-25, in functie de marime)

Inainte de a incepe gatitul, asigura-te ca ai toate aceste ingrediente pregatite si la indemana.

Prepararea cartofilor pentru aluat

Cele mai citite articole

Pasul initial in prepararea gombotilor cu prune este fierberea cartofilor. Alege cartofi de marime medie, spala-i bine si pune-i la fiert in apa cu sare. Lasă-i sa fiarba pana cand sunt suficient de moi pentru a fi striviti, aproximativ 20-30 de minute in functie de marimea lor. Dupa ce cartofii sunt fierti, scurge-i de apa si lasa-i sa se racoreasca putin. Odata racoriti, curata-i de coaja si piseaza-i pana obtii un piure fin. Adauga peste piure faina, ouale batute si un praf de sare, amestecand bine pana se formeaza un aluat omogen.

Formarea si umplerea gombotilor

Dupa ce aluatul este gata, impartaseste-l in bile de marimea unei nuci mari. Ia fiecare bila de aluat si intinde-o in palma pana formeaza un disc subtire. Pune o pruna (sau jumatate de pruna, in functie de preferinte) in centrul fiecarui disc de aluat. Strange aluatul in jurul prunei, asigurandu-te ca este complet inchisa in interior. Repeta acest proces pana cand toate bilele de aluat sunt umplute cu prune.

Prajirea si servirea gombotilor

Urmatorul pas este prajirea gombotilor. Incalzeste intr-o tigaie mare pesmetul pana devine auriu, apoi adauga untul topit si amesteca bine. Prajeste gombotii umpluti in amestecul de pesmet si unt, rotindu-i usor pentru a se rumeni uniform pe toate partile. Odata ce sunt gata, scoate gombotii pe un platou si presara peste ei zahar amestecat cu scortisoara pentru un plus de aroma.

Gombotii cu prune pot fi serviti calzi, alaturi de o cana de ceai sau cafea. Sunt de asemenea deliciosi si reci, fiind o alegere excelenta pentru pachetul de la serviciu sau pentru un picnic. Indiferent de modul in care alegi sa ii servesti, gombotii cu prune sunt o dovada a bucatariei traditionale, simpla dar extrem de savuroasa.

Cele mai citite articole

Scris de admin

lemon

Cea mai buna prajitura cu crema de lamaie

tomatoes

Cum se face supa crema de rosii?