in

Cum să mănânc ușor atunci când am aparat dentar

Aparatul dentar este o soluție eficientă pentru corectarea aliniamentului dinților și pentru îmbunătățirea sănătății bucale în general. Cu toate acestea, există unele provocări în ceea ce privește alimentația atunci când porți un aparat dentar. 

În cele ce urmează vă vom oferi sfaturi detaliate și practice, pentru a vă ajuta să depășiți obstacolele alimentației cu aparat dentar Spark sau alt tip de aparat, astfel încât să puteți avea o experiență mai plăcută în timpul tratamentului ortodontic.

1. Alege alimente moi 

Unul dintre cele mai simple moduri de a face mâncarea mai ușoară atunci când ai aparat dentar este să optezi pentru alimente moi. Acestea nu pun presiune suplimentară asupra aparatului dentar și nu trebuie să fie mestecate prea mult. Iată câteva exemple de alimente care pot fi incluse în dieta ta:

 • Supa: Supa de legume sau de pui este o opțiune excelentă, deoarece nu necesită mestecare și este plină de nutrienți.
 • Cartofii piure: Cartofii piure sunt moi și delicioși. Poți să-i prepari cu puțin unt și lapte pentru un gust mai bun.
 • Iaurtul: Acest aliment este bogat în calciu și proteine și este foarte ușor de mâncat.
 • Ovăzul: Ovăzul gătit este moale și poate fi personalizat cu fructe și nuci pentru un plus de gust și textură.
 • Fasolea verde sau mazărea: Aceste legume când sunt gătite devin moi și pot fi gătite în diverse moduri pentru a adăuga varietate în dieta ta.

2. Tăiat alimentele în bucăți mici

Dacă nu dorești să renunți la alimentele mai tari sau crocante, o modalitate de a le face mai ușor de mâncat este să le tai în bucăți mici. De exemplu, în loc să muști dintr-un măr întreg, taie-l în felii sau cuburi mici. Acest lucru reduce presiunea asupra aparatului dentar și face mâncarea mai ușor de controlat.

Totuși, asigură-te că folosești un cuțit adecvat pentru a evita deteriorarea aparatului dentar. În plus, evită să muști sau să ronți alimentele dure, cum ar fi morcovii întregi sau covrigeii tari, pentru a preveni deteriorarea aparatului dentar sau a suportului metalic.

3. Mestecarea cu grijă

Mestecarea corectă este esențială atunci când ai aparat dentar. Învață să mesteci cu grijă, folosind atât dinții de sus, cât și pe cei de jos, pentru a distribui presiunea uniform. Iată câteva sfaturi pentru a mesteca cu grijă:

 • Mestecă încet: Evită să înghiti mâncarea în grabă. Mestecă încet pentru a reduce riscul de a deteriora aparatul dentar sau de a vă răni gingiile.
 • Folosește dinții molari: Dinții molari sunt cei mai potriviți pentru mestecarea alimentelor mai tari sau mai crocante. Evită să folosești dinții frontali pentru a mușca alimentele, deoarece aceștia sunt mai susceptibili la deteriorare.
 • Evită alimentele foarte tari: În general, este recomandat să eviți alimentele foarte tari sau crocante, cum ar fi nucile sau bomboanele tari, deoarece acestea pot provoca daune aparatului dentar.

4. Curățarea regulată a dinților și a aparatului dentar

Curățarea regulată a dinților și a aparatului dentar este esențială pentru a preveni acumularea de resturi alimentare și a preveni problemele dentare, cum ar fi cariile sau inflamațiile gingiilor. Iată cum să menții igiena orală corespunzătoare atunci când ai aparat dentar:

 • Periajul regulat: Periajul dinților este crucial. Asigură-te că periezi dinții cu o periuță de dinți moale și folosește o tehnică corectă pentru a ajunge la toate suprafețele dinților și a aparatului dentar. Poți folosi, de asemenea, o periuță interdentară, pentru a curăța între suporturile metalice.
 • Utilizarea aței dentare: Utilizarea aței dentare este importantă pentru a curăța zonele dintre dinți și sub sârmele aparatului dentar. Folosește ața dentară cu grijă pentru a preveni deteriorarea sârmelor sau a arcadelor.
 • Apă de gură antiseptică: Clătirea cu apă de gură antiseptică poate ajuta la reducerea bacteriilor și a inflamației gingiilor. Consultă-ți ortodontistul sau dentistul pentru alegerea unei ape de gură potrivite.
 • Vizite regulate la dentist: Continuă să-ți faci vizitele de rutină la dentist pentru curățarea profesională a dinților și pentru a verifica starea aparatului dentar.

5. Evită alimentele care se lipesc

Un alt sfat important este să eviți alimentele care se lipesc de aparatul dentar sau de sârme. Alimentele lipicioase pot fi dificil de îndepărtat și pot duce la acumularea de resturi alimentare care pot provoca carii sau inflamații gingiilor. Iată câteva exemple de alimente pe care ar trebui să le eviți:

 • Caramelul: Caramelul este foarte lipicios și se poate prinde de aparatul dentar.
 • Guma de mestecat: Gumă de mestecat poate să se lipească de sârmele aparatului dentar și să le deterioreze.
 • Fructe uscate: Fructele uscate, cum ar fi stafidele sau caisele uscate, pot fi dificil de îndepărtat din aparatul dentar.

6. Folosește accesorii pentru curățarea aparatului dentar

Cele mai citite articole

Există accesorii speciale disponibile pentru curățarea aparatului dentar, care pot face procesul mai ușor și mai eficient. Iată câteva exemple de accesorii utile:

 • Periuțe interdentare: Acestea sunt mici periuțe cu capete subțiri, care pot ajunge la zonele greu accesibile între sârmele aparatului dentar și dinții tăi.
 • Fir dentar cu prindere specială: Există fir dentar special conceput pentru utilizarea cu aparat dentar. Acesta are un capăt cu o buclă care face mai ușoară introducerea firului sub sârme.
 • Irigatoare dentare: Irigatoarele dentare utilizează jeturi de apă pentru a curăța între dinți și în jurul aparatului dentar.

7. Evită alimentele foarte dure sau crocante

Pe lângă alimentele lipicioase, este important să eviți și alimentele foarte dure sau crocante care pot pune presiune suplimentară pe aparatul dentar și pot provoca daune. Acestea includ:

 • Nucile tari: Nucile tari pot provoca fracturi sau deteriorări ale aparatului dentar.
 • Covrigeii tari: Covrigeii tari pot fi dificil de mușcat și pot provoca daune sârmei sau arcadelor.

8. Consumă alimente reci sau înghețate cu grijă

Alimentele reci sau înghețate pot cauza sensibilitate dentară și disconfort atunci când ai aparat dentar. Dacă dorești să consumi astfel de alimente, fă-o cu grijă și evită să muști direct din ele. În schimb, așteaptă câteva secunde pentru a permite dinților tăi să se obișnuiască cu temperatura. 

De asemenea, poți încerca să tai alimentele reci sau înghețate în bucăți mici pentru a le face mai ușor de consumat.

9. Discută cu ortodontistul tău

Nu ezita să discuți cu ortodontistul tău despre orice problemă sau întrebare legată de alimentație și aparatul dentar. Ei pot oferi sfaturi personalizate și pot ajusta aparatul dentar dacă este necesar pentru a facilita mâncarea. 

De asemenea, pot recomanda suplimente alimentare sau vitamine pentru a vă asigura că obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie în timpul tratamentului ortodontic.

Concluzie

Mâncarea cu aparat dentar poate fi o experiență plăcută și fără probleme dacă urmați sfaturile și recomandările de mai sus. Învață să alegi alimentele potrivite, să mesteci cu grijă, să menții o igienă orală corespunzătoare și să consulți întotdeauna ortodontistul tău pentru sfaturi suplimentare. 

Cu răbdare și atenție, poți continua să te bucuri de mâncarea ta preferată și să obții rezultatele dorite din tratamentul ortodontic.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Ce înseamnă panou fotovoltaic monocristalin și cum funcționează?

Scarlatina – ce este, cum se manifestă și cum poate fi tratată