in

Cum planificați iluminatul interior: 7 recomandări de la designeri

Descoperiți cum puteți transforma complet aspectul și atmosfera unei încăperi prin abordarea potrivită a iluminatului. În acest articol, vă vom oferi 7 recomandări de la designeri experimentați pentru a vă ajuta să planificați cu succes iluminatul interior. 

Realizați planul încăperii

Primul pas în planificarea iluminatului interior este să măsurați camera și să creați un plan de bază al spațiului. În timpul procesului de măsurare, este important să țineți cont de elementele structurale ale încăperii, cum ar fi locația ferestrelor, ușilor, prizelor electrice și întrerupătoarelor, precum și de obiectele mari de mobilier. Aceste elemente vor influența amplasarea și tipul de iluminat de care aveți nevoie în fiecare zonă a încăperii.

Analiza spațiului vă va ajuta să determinați unde este nevoie de iluminat și ce tip de iluminat este cel mai potrivit. De exemplu, în zonele de lucru, cum ar fi biroul sau bucătăria, veți avea nevoie de o iluminare mai puternică și direcționată, în timp ce în zonele de relaxare, precum livingul sau dormitorul, veți dori să creați o atmosferă mai intimă și confortabilă, prin utilizarea unui iluminat ambiental.

Stabiliți activitățile din fiecare parte a încăperii

Identificați, mai întâi, activitățile specifice care se desfășoară în fiecare parte a încăperii. De exemplu, în bucătărie aveți nevoie de iluminat puternic și eficient pentru a putea găti în condiții optime. În sufragerie, iluminatul trebuie să fie confortabil și adecvat pentru mesele și activitățile sociale. În dormitor, este nevoie de o iluminare mai relaxantă și călduroasă pentru a crea o atmosferă de odihnă și relaxare.

Apoi, trebuie să luați în considerare necesitățile de iluminat pentru fiecare activitate. De exemplu, în bucătărie, iluminatul deasupra blatului de lucru și al aragazului trebuie să fie puternic și direcționat pentru a facilita lucrul precis și sigur. Într-o zonă de citit sau într-un birou, aveți nevoie de o iluminare focalizată și mai blândă, pentru a reduce oboseala ochilor.

Indicați pe plan sursele necesare de lumină, precum și sursele de curent

Începeți prin a identifica sursele naturale de lumină, precum ferestrele sau ușile vitrate. Acestea pot oferi o cantitate generoasă de lumină în timpul zilei, reducând astfel nevoia de iluminat artificial. Utilizați perdele sau jaluzele pentru a regla cantitatea de lumină naturală și pentru a maximiza eficiența acesteia.

Evaluând activitățile care vor fi desfășurate în încăpere, va trebui să stabiliți nevoile de iluminare artificială. De exemplu, pentru citit sau lucru la birou, este necesară o lumină mai puternică decât pentru relaxare sau vizionare TV. Dacă sufrageria servește și ca birou sau spațiu pentru activitățile creative ale copiilor, vor fi necesare mai multe tipuri de lumini în aceeași zonă.

Este important să știți unde se află prizele și întrerupătoarele în încăpere. Aceasta va dicta în mare parte poziționarea corpurilor de iluminat și lungimea cablurilor necesare. Asigurați-vă că aveți suficiente prize pentru a conecta toate luminile și alte echipamente necesare.

Adăugați luminile de accent și ambientale

Cele mai citite articole

Luminile de accent sunt folosite pentru a sublinia și evidenția anumite elemente sau detalii din cameră. Acestea pot fi montate pe perete sau pe tavan și sunt ideale pentru a pune în valoare lucruri precum tablouri, sculpturi sau rafturi dintr-o bibliotecă.

Pe de altă parte, luminile ambientale sunt concepute pentru a oferi o iluminare uniformă în întreaga cameră, creând o atmosferă plăcută și asigurând confortul vizual. Acestea pot fi reprezentate de lustre, plafoniere sau aplice de perete care emit o lumină difuză și uniformă.

Atunci când alegeți sursele de lumină pentru aceste două tipuri de iluminare, trebuie să luați în considerare temperatura și intensitatea de culoare. Luminile ambientale ar trebui să aibă o temperatură de culoare mai caldă, în jur de 2700-3000 Kelvin, pentru a crea o atmosferă relaxantă și plăcută. Puteți opta pentru lămpi cu becuri incandescente sau LED-uri cu temperatura de culoare potrivită.

În schimb, luminile de accent pot avea o temperatură de culoare mai rece, în jur de 4000-5000 Kelvin, pentru a crea un contrast și a atrage atenția asupra elementelor evidențiate. Aici, puteți utiliza becuri LED cu temperatura de culoare adecvată sau spoturi direcționale.

Stabiliți bugetul disponibil

Stabilirea bugetului pentru iluminatul interior este o etapă crucială în planificare. Urmați acești pași pentru o estimare eficientă a costurilor:

  1. Cercetați prețurile pentru corpuri de iluminat și becuri necesare. Comparați opțiunile de candelabre, aplice și becuri disponibile pe piață, luând în considerare costul instalării și al becurilor. Uneori, corpurile de iluminat pot avea prețuri mici, dar pot necesita becuri costisitoare sau instalare specializată.
  2. După ce ați evaluat costurile fiecărui element, faceți estimări. Listați toate cheltuielile identificate și calculați costul total. Nu uitați să luați în considerare taxele și comisioanele posibile.
  3. Pe baza estimărilor, stabiliți un buget realist care să se potrivească nevoilor de iluminat și posibilităților financiare. Fiți pregătit să faceți ajustări și compromisuri pentru a se potrivi cu bugetul disponibil.

Alegeți corpurile de iluminat

Iluminatul trebuie să se integreze armonios în designul general al încăperii. De exemplu, pentru o zonă de citit, lămpile cu braț flexibil pot fi ideale, deoarece permit ajustarea direcției luminii în funcție de nevoi. În schimb, pentru o zonă de luat masa, unele modele de candelabre moderne pot adăuga un element de eleganță și pot crea o atmosferă plăcută. Țineți cont de stilul încăperii și de funcționalitatea dorită înainte de a face alegerea finală a corpurilor de iluminat.

Luați în considerare becurile dimabile

Becurile dimabile reprezintă o inovație în iluminatul interior, permițând reglarea intensității luminii pentru a crea diferite atmosfere și pentru a economisi energie. Această flexibilitate este utilă în diverse situații, cum ar fi crearea unei atmosfere relaxante sau ajustarea luminii în funcție de activitatea desfășurată. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare costurile asociate cu instalarea de către un profesionist a unui variator/dimmer pentru a controla becurile.

Planificarea iluminatului interior necesită o abordare atentă și structurată. De la schițarea planului încăperii, stabilirea activităților pentru fiecare zonă, identificarea surselor de lumină și curent, până la alegerea corpurilor de iluminat și luarea în considerare a becurilor dimabile, fiecare etapă joacă un rol esențial în crearea unui spațiu bine iluminat și funcțional.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Criptomonede vs. valute tradiționale: avantaje și dezavantaje

Sfaturi pentru menținerea unui zâmbet sănătos în timpul sarcinii