in

Cafeaua boabe – proprietăţi şi avantaje

Dacă pentru unele persoane, consumul de cafea a devenit o necesitate, ceaşca de cafea băută dimineaţa reprezentând butonul care porneşte motorul pentru întreaga zi, pentru alte persoane, consumul acestui elixir negru reprezintă un adevărat ritual, aceştia preferând întotdeauna utilizarea de cafea boabe.

Consumul de cafea are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Astfel, cu ajutorul acesteia pot fi ţinute sub control sau chiar prevenite anumite boli, cum ar fi cancerul de colon, Parkinson, Alzheimer sau diabetul de tip ÎI. Aceste rezultate se bazează pe studiile realizat de cercetători şi chiar experţi de la Harvard. Însă, aceştia au evidenţiat şi câteva dezavantaje, printre care faptul că provoacă dependentă.  

Avantajele şi dezavantajele cafelei boabe 

Cafeaua boabe, faţă de cea măcinată, este mai scumpă şi necesită mai mult timp pentru preparare, însă aromă este mult mai intensă, păstrându-şi pentru mai mult timp savoarea şi întreaga bogăţie de arome.

În plus, este foarte important modul de depozitare pentru păstrarea gustului deoarece acesta poate suferi modificări, în timp. Adică, după prăjire, uleiurile din interiorul boabelor încep să oxideze, iar boabele nu mai sunt la fel de aromate, eliberând dioxid de carbon.

Prin urmare, în funcţie de tipul de preparare sunt recomandate diferite perioade de timp care trebuie aşteptate între momentul prăjirii şi cel al preparării. În cazul cafelei la ibric, boabele pot fi folosite în prima săptămână de după prăjire, în timp ce pentru prepararea cu ajutorul unui espressor, este recomandat să se aştepte minim o săptămână de la prăjire. 

Cele mai citite articole

De aceea, pentru păstrarea boabelor de cafea în condiţii bune, iubitorii acestui elixir trebuie să le depoziteze în recipiente uscate şi ermetice, într-un spaţiu care nu are căldura şi umiditate, pentru ca boabele să nu oxideze şi să îşi păstreze toate aromele şi savoarea. 

Proprietăţile utile ale boabelor de cafea     

Prin urmare, cafeaua boabe are numeroase avantaje, însă cercetătorii au descoperit că anumite componente ale boabelor de cafea – coaja argintie şi pulpa boabelor, care sunt eliminate în procesul de pregătire a boabelor pentru a fi transformate în cafea – au o serie de proprietăţi utile.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Granada au analizat aceste componente şi au observat că acestea au proprietăţi antioxidante însemnate, de aproximativ 500 de ori mai mari decât vitamina C. Astfel că aceste componente ale boabelor pot fi utilizate ca şi prebiotice şi antimicrobiene foarte puternice.

Cele două componente, coaja argintie şi pulpa boabelor de cafea sunt comestibile, de aceea cercetătorii au decis să extragă aceste substanţe şi să le adauge în componenţa altor produse. În consecinţă, foarte mulţi oameni pot beneficia de aceste proprietăţi uimitoare fără a fi nevoie să consume o cantitate foarte mare de cofeină.

Acest aspect este foarte important deoarece abuzul de cofeină poate determina apariţia sindromului “oboselii suprarenale”, care se manifestă prin scăderea funcţiei suprarenale şi, implicit, scăderea calităţii vieţii. Aceasta constă în faptul că hormonii produşi de glandele suprarenale, mai ales cortizonul, joacă un rol important în reglarea sistemului imunitar, iar odată cu scăderea acestora scade şi puterea sistemului imunitar, făcând astfel organismul mai predispus la îmbolnăvire.

Cele mai citite articole

Scris de admin

Ce sunt presele şi care sunt utilizările lor

Cum se poate face construcţia unei case rapid?