Cardiologia este o ramură a medicinii care se ocupă cu studiul, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor apărute la nivelul inimii și a vaselor de sânge.
Atunci când medicul de familie observă anumite simptome sau factori de risc care ar putea indica prezența acestor afecțiuni, el poate elibera un bilet de trimitere către specialiștii din domeniul cardiologiei.
Având în vedere că bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este recomandată apelarea la servicii medicale specializate cât mai curând posibil, pentru ca medicii să poată evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător cât mai rapid.
Pentru a crea o imagine mai clară a unei consultații realizate în departamentul de cardiologice clinică, în continuarea acestui articol vom menționa câteva elemente care ar putea exista în timpul unei programări obișnuite.
Ce trebuie menționat însă, este faptul că aceste investigații și teste sunt generale, ceea ce înseamnă că nu vor reprezenta necesarul de investigații pentru fiecare caz în parte, doar medicul specialist putând menționa testele exacte și numărul acestora.
Ce presupune o consultație la cardiologie?
Consultul cardiologic reprezintă o oportunitate pentru pacient să discute cu medicul specialist cardiolog despre simptomele prezentate, despre existența altor posibile afecțiuni, despre stilul de viață practicat și multe altele.
Pentru medic, această discuție intră în criteriul de anamneză, o etapă importantă a procesului de diagnosticare prin care se poate afla despre istoricul medical personal, istoricul medical familial, despre stilul de viață, despre factorii de risc și așa mai departe.
Este indicat ca înainte de consultul cardiologic pacientul să pregătească rezultatele tuturor analizelor medicale efectuate anterior pentru a oferi astfel medicului o imagine mai clară asupra cazului și pentru a nu se repeta în anumite cazuri aceleași teste de două ori.
Mai mult decât atât, este important de notat orice posibile intervenții chirurgicale avute în trecut, istoricul medical personal, tratamentul medicamentos urmat în acel moment, profesia avută și dieta, toate acestea din urmă putând fi asociate într-un fel sau altul cu riscul de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare.
După efectuarea anamnezei și a unui examen clinic general în care se vor analiza valorile tensiunii arteriale, greutatea corporală și IMC-ul, medicul specialist poate realiza și alte teste specifice cum ar fi:
- Electrocardiografia – o procedură neinvazivă și nedureroasă care implică poziționarea unor electrozi la nivelul pieptului și a membrelor pentru a analiza semnalele electrice de la nivelul inimii, medicul putând observa astfel funcționalitatea inimii și prezența sau absența anumitor anomalii cum ar fi aritmia;
- Testul de rezistență la stres – un test menit să analizeze funcționalitatea inimii în perioade de stres, prin exerciții sau activități fizice intense, medicul putând determina astfel forța mușchiului inimii și prezența altor afecțiuni cardiace;
- Angiografie coronariană – o procedură minim invazivă recomandată de obicei pacienților care prezintă semne ale unei circulații sangvine anormale, medicul putând observa potențiale îngustări ale vaselor de sânge cu ajutorul razelor X și a substanțelor de contrast.
În funcție de rezultatele obținute medicul poate recomanda un plan terapeutic personalizat care poate include tratament medicamentos, schimbări ale stilului de viață, scăderea în greutate, renunțarea la fumat sau proceduri mai invazive.
Când este recomandat un consult cardiologic?
Un consult cardiologic este recomandat atunci când există simptome precum:
- Dispnee;
- Stare de amețeală;
- Dureri la nivelul pieptului;
- Schimbări ale ritmului cardiac;
- Hipertensiune arterială.
În unele cazuri însă, este recomandat un consult cardiologic chiar și atunci când nu există simptome prezente, dacă există totuși factori de risc semnificativi cum ar fi nivel mare de colesterol, istoric familial de boli cardiovasculare, prezența diabetului sau dacă persoana în cauză este fumătoare.
Datorită severității afecțiunilor cardiovasculare, este recomandată apelarea la serviciile clinicilor și a centrelor specializate în acest domeniu dacă există semne și simptome asociate cu aceste boli, medicii de acolo putând evidenția cauza exactă și tratamentul corespunzător.
Referințe:
“Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1.