in

4 lucruri pe care trebuie sa le știi despre cimentul gri

Bricklayer worker installing brick masonry on exterior wall with trowel putty knife

Atunci când vine vorba de domeniul materialelor de construcție, un lucru este cert: cimentul cel mai des folosit ca material adeziv în lucrările de zidărie sau compozit pentru fabricarea betonului. Important este, însă, ce tip de ciment se folosește. 

În timp ce cimentul alb este folosit mai des în procese de finețe, adică în scopuri decorative și de înfrumusețare, cimentul gri este folosit în majoritatea tipurilor de construcții pentru că oferă o bază solidă. Iată și alte lucruri pe care ar trebui să le știi despre utilizarea și caracteristicile cimentului gri! 

  1. Ce este cimentul gri?

Cimentul, în general, este un material de construcție sub formă de pulbere. Acesta se folosește mai rar ca atare ci, în general, se integrează in diferite compoziții. 

Cimentul gri este integrat ca material ce leagă compoziția betonului, având rolul de liant. Odată introdus în mix și în contact cu apa, acesta se transformă într-o pastă care se întărește în timp, prin expunerea la soare și aer.

  1. Proprietăți și caracteristici

Cimentul, în general, este format din elemente minerale naturale, precum calciu din calcar, siliciu din argilă, bauxită din aluminiu și minereu de fier. Uneori poate include chiar urme fine de scoici sau marnă. Aceste ingrediente prime sunt procesate în unitățile de producție prin încălzire și ardere pentru a forma o substanță tare ca piatra, care este apoi măcinată într-o pulbere fină. 

Cimentul gri este în mod natural de culoare cenușie datorită cantității sale foarte mari de oxid de fier, crom, mangan și magneziu. De aceea, are și are un indice de refracție foarte mic.

Cele mai citite articole

De asemenea, are o textură grosieră, iar structura granulară nu îi permite o acoperire mai mare pentru a fi folosit ca atare în procesele de construcție, ci doar ca produs auxiliar. Poți găsi diferite forme de ciment gri pe mathaus.ro.

Cel puțin în cazul cimentului, întărirea nu este același lucru cu uscarea. Deși primele efecte vizibile ale întăririi sunt la suprafață, de cele mai multe ori modificările au loc în miezul stratului. De aceea, orice proiect pentru care s-a folosit ciment, indiferent că este un zid sau o alee, trebuie lăsat la întărit până la 14 zile, chiar dacă semnele uscării pot apărea chiar și după câteva ore.

  1. La ce se folosește cimentul gri?

În comparație cu cimentul alb, cel gri are o granulație mai mare, ceea ce-l face ideal pentru construcții solide precum temelii sau pereți de rezistență. Fiind un material dur, este utilizat în construcția de poduri, clădiri comerciale sau rezidențiale, fundații sau alte tipuri de construcții solide. Atenție, nivelul de duritate al betonului diferă în mare măsură de proporțiile de ciment adăugate. 

De asemena, poate fi folosit și ca atare, ca adeziv pentru zidărie sau diferite plăci prefabricate. Odată ce s-a întărit, acesta oferă rezistență maximă. 

  1. Costuri

În general, cimentul se comercializează în magazine specializate sub formă de saci de diferite dimensiuni, de la 5 până la 40 de kilograme. 

Un alt lucru de remarcat este faptul că prețul cimentului gri este mai scăzut decât cel al cimentului alb, asta pentru că necesită foarte puțin timp și energie în procesul de fabricație. De exemplu, un sac de 40 de kilograme de ciment gri variază între 100 și 200 de lei, în funcție de marca sa. 

Așadar, se poate spune că cimentul este o parte integrantă a infrastructurii urbane, fiind regăsit în multe tipuri de construcții. Acesta este folosit pentru a face beton și mortar, dar și ca atare, pe postul de liant între blocuri de cărămidă, BCA și alte tipuri de materiale. 

Cele mai citite articole

Scris de admin

De ce este atât de importantă igiena în cabinetele stomatologice

Cât de benefic este ceaiul verde pentru organism