Proteina C reactivă (CRP) este o proteină produsă de ficat ale cărei valori în sânge cresc atunci când undeva în organism există o inflamație.[1] Există mai multe posibile situații în care ți s-ar putea recomanda efectuarea unei analize pentru determinarea nivelului proteinei C reactive din sânge, iar în acest articol vei descoperi care sunt acestea.
1. Când există simptome ale unei infecții
Creșterea nivelului proteinei C reactive în sânge poate indica prezența unei infecții în organism. De aceea, testul CRP poate fi solicitat de medic atunci când se observă prezența unor simptome ce pot fi asociate cu o infecție. Poate fi vorba, de exemplu, de febră, frisoane, tahicardie (ritm cardiac accelerat), tahipnee (accelerarea ritmului respirației) sau grețuri ori vărsături.[2] Poți afla mai multe despre proteina C reactiva pe DrMax, unde vei descoperi exact ce efecte poate avea o posibilă infecție asupra valorilor acesteia.
2. Când se suspectează existența unor boli autoimune sau inflamatorii
Proteina C reactivă este un marker important pentru inflamația sistemică și este adesea utilizată în diagnosticarea unor boli autoimune, cum ar fi lupusul, vasculita sau artrita reumatoidă, ori a unor boli inflamatorii precum boala Crohn, colita ulcerativă și boala inflamatorie pelvină. Mai poate ajuta, de asemenea, la diagnosticarea unor boli pulmonare cum este astmul.[1]
Trebuie însă precizat faptul că un test CRP nu este suficient pentru a stabili un diagnostic clar. În primul rând, pentru că o astfel de analiză le permite medicilor doar să afle dacă există inflamație în organism și cât de severă este această, nu și ce o cauzează. În al doilea rând, trebuie ținut cont și de faptul că factorii care pot influența nivelul proteinei C reactive din sânge sunt numeroși și nu includ doar afecțiuni precum cele menționate mai sus. De exemplu, creșteri ușoare ale valorilor acestei proteine pot avea la bază și:
- fumatul;
- insomnia;
- răceala;
- depresia;
- diabetul;
- gingivita și parodontita;
- obezitatea;
- sarcina;
- un traumatism recent.[2]
Cele mai citite articole
Valorile foarte crescute, pe de altă parte, indică însă aproape întotdeauna prezența unei afecțiuni severe. Interpretarea rezultatelor poate fi făcută doar de către un specialist, în funcție și de rezultatelor altor teste și investigații, de simptomele prezente și de istoricul tău medical. Ține, de asemenea, cont de faptul că valorile de referință pot varia de la un laborator de analize la altul.[1]
3. În contextul monitorizării unei afecțiuni și a tratamentului acesteia
Dacă deja ai fost diagnosticată cu o infecție ori o afecțiune cronică, determinarea nivelului proteinei C reactive în sânge mai poate ajuta și la monitorizarea bolii respective și la evaluarea răspunsului organismului la tratament. De exemplu, scăderea nivelurilor poate sugera o reducere a inflamației și o îmbunătățire a stării pacientului, semn că fie tratamentul funcționează, fie, în lipsa acestuia, că organismul se vindecă singur.[1][2]
Proteina C reactivă este un marker sensibil al inflamației, iar determinarea valorilor acesteia în sânge poate ajuta medicii să depisteze diverse afecțiuni, de la infecții bacteriene sau virale până la afecțiuni precum lupusul, artrita, boala Crohn sau astmul. Un astfel de test mai poate fi utilizat și în scopul monitorizării unor afecțiuni deja diagnosticate ori în vederea evaluării răspunsului organismului la un anumit tratament. În același timp, este important de reținut faptul că nu este suficientă determinarea valorilor proteinei C reactive în sânge pentru a se obține un diagnostic. Sunt necesare și alte teste și investigații, iar medicul trebuie să țină cont și de simptomele pacientului și de istoricul medical al acestuia.[1][2]
Interpretarea rezultatelor acestui test, ca în cazul oricărei alte analize sau investigații, poate fi făcută doar de către un specialist. De asemenea, nu uita că valorile crescute nu indică întotdeauna existența unei probleme de sănătate și că aceștia pot avea la bază și factori precum fumatul sau sarcina.
Bibliografie:
- „C-Reactive Protein (CRP) Test”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2021, medlineplus.gov/lab-tests/c-reactive-protein-crp-test/. Accessed 7 Aug. 2023.
- „C-Reactive Protein (CRP) Test: What It Is, Purpose & Results”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/23056-c-reactive-protein-crp-test. Accessed 7 Aug. 2023.